Träna översocial hund

25 november, 2015, 13:14

Fråga till hundpsykologen:

Min jack russell-tik på 15 månader har alltid älskat alla människor och hundar. Nu har det eskalerat till ett problem som jag vill få bukt med nu så att det inte blir nåt som hänger med hela livet. Vi har stora problem på promenader när vi möter andra hundar, för då blir min hund så oerhört glad och vill till varje pris fram till den andra hunden. Hon piper och gnäller, hoppar på bakbenen och inget annat får henne att sluta fokusera på hunden. När hunden passerat så spårar hon ivrigt i den andre hundens spår. Hon är mycket doftintresserad och vill hela tiden stanna och lukta på fläckar. Jag har tränat mycket kontakt med henne under hela hennes liv, och särskilt under promenaderna, för att undvika att få en dragig hund. Ofta lyckas jag bra med att få hennes kontakt – utom när en annan hund kommer och stör. Vad ska jag göra för att få henne att minska fokuset på hundar?

Svar från Doggsons hundpsykolog, Malin Cedergren:

Hej!

Jag hade börjat med att träna skvallerträning med henne, eller börjat med att belöna henne varje gång hon ser en hund på långt avstånd. Jag gör gärna detta med hjälp av klicker (eller ett markörord, som ”yes” och ”rätt”) och vill du också göra det, men har inte gjort det tidigare så måste du först ”ladda klickern”.

 

1. Vill du använda dig av klicker eller markörord gör du först som nedan. Är det ett ord du använder dig av så säger du ordet, belönar, säger ordet, belönar, o.s.v.:

Ladda klickern/markörordet

Ha massor av riktigt gott godis redo, lägg dem i en belöningsväska eller i fickan, gör klickern redo och ha hunden framför dig – gärna fokuserad på dig, men behöver inte ha direkt ögonkontakt. Klicka, ta upp en godisbit och ge till hunden, klicka, ta upp en godisbit och ge till hunden. Händerna ska vara alldeles stilla medan du klickar (eller säger ordet) och sedan tar du upp/fram godiset och ger till hunden.

Det ska gå så kort tid, som möjligt mellan klick och belöning som möjligt, så märker du att det tar för lång tid mellan att du har klickat och ger godisbiten, så ha hellre godiset i handen. Se då till att hunden inte bara tittar på handen du har godiset i, utan göm den i så fall bakom ryggen.

Upprepa så många gånger det behövs för att hunden ska börja reagera positivt på klickljudet. Du kan ladda klickern i alla rum inomhus, på flera olika ställen utomhus – på så vis är du säker på att din hund har förstått vad klicket betyder.

Klick = belöning är på väg! Alltid, alltid, alltid – även om du råkar klicka fel. Du slutar aldrig att belöna efter att du har klickat, däremot slutar du att klicka för ett beteende som hunden har lärt sig och kan väl.

 

2. Därefter är det dags att börja med att få din hund att associera en annan hund med att hon får en bit godis av dig.

STEG 1: ”Titta på hunden” (cykeln, katten, människan, etc)

Använd en träningskompis och hans/hennes hund eller ”första bästa hund” på promenaden. Ställ er på det avstånd din hund behöver för att kunna vara lugn och fokuserad på dig istället för att göra utfall mot den andra hunden. Kan variera från hund till hund och från dag till dag (hundar har också bra och dåliga dagar precis som vi).

Ha klickern och massor av riktigt gott godis redo (här räcker det oftast inte med leversnittar och andra torra godisar, utan det krävs godare saker – ost, pannkakor, köttbullar, korv, och annat mjukt godis i små, små, små bitar). När din hund tittar på den andra hunden, klickar och belönar du – har din hund svårt för att bryta ögonkontakten med hunden stoppar du mer eller mindre in godiset i munnen på hen. Tänk på att ha så löst koppel, som möjligt och att du hela tiden andas med magen – lugnt och fint. Försök ställa dig på lite längre avstånd, så att din hund lättare kan vrida på huvudet från den andra hunden. Fortsätt klicka och belöna för att din hund tittar på den andra hunden och är lugn. Börjar hen reagera och gå upp i varv, försök ta ut avståndet ytterligare. Målet är att hen inte ska reagera över huvudtaget – det beteendet kan hen redan och behöver inte öva mer på det.

Gör så här med alla hundar ni möter på promenaden – ta ut avståndet, klicka och belöna för att din hund tittar på andra hundar och är lugn. Får ni ett oväntat möte och din hund reagerar – se till att komma därifrån så fort som möjligt och när ni har kommit på lagom avstånd kan du plocka fram klickern och godiset igen och få hen att titta lugnt på den andra hunden och få klick och belöning för det.

 

3. Nu är det dags att komma igång med själva skvallerträningen och hur du går till väga ser du nedan.

STEG 2: ”Skvallerträning”

När din hund har börjat förknippa andra hundar med klick och belöning går du vidare till nästa steg – att få din hund att vända på huvudet mot dig och det gör du genom att vänta lite med att klicka (någon millisekund längre än vad du gjort tidigare) och ser om hon vänder sig mot dig, då klickar du och belönar för det. Låt hunden titta igen, håll inne klicket (dvs vänta lite med att klicka för att se om hon vänder sig om mot dig för att se vart klicket tar vägen) och när hon vänder sig om, klicka och belöna. Vänder inte din hund sig mot dig och du inte vågar vänta längre, klicka och belöna för att hon tittar på den andra hunden och prova sedan igen och se om hon kan vända sig från hunden och titta på dig istället.

Målet med övningen är att din hund ska ”skvallra” för dig när den ser andra hundar – dvs när hon ser en hund ska hon först titta på den och sedan vända sig om och typ fråga ”matte, ser du hunden? Ska du inte klicka?”.

Gör så här med alla hundar ni möter på promenaden – ta ut avståndet, klicka och belöna för att din hund vänder sig mot dig efter att den har tittat på hunden och är lugn. Får ni ett oväntat möte och din hund reagerar – se till att komma därifrån så fort som möjligt och när ni har kommit på lagom avstånd kan du plocka fram klickern och godiset igen och få henne att titta lugnt på den andra hunden och få klick och belöning för det.

 

4. När det gäller nosandet kan du prova följande:

Ha hunden i koppel hos dig och klicka för det hunden gör först när du startar upp träningen: Om hunden nosar klickar du för det, om hunden tar kontakt med dig klickar du för det. Belöna med det du tror din hund gillar allra bäst i världen (förbjudet att snåla, kattmat i burk, mjukost, riktigt bra måste det vara!). Se till att hunden äter sin belöning varje gång.

Avvakta och se vad hunden gör: Om den tittar på dig blir det klick och belöning, om den nosar låter du den göra det i ett par sekunder innan du klickar och belönar.

Sätt signal på beteendet när det börjar bli förutsägbart: När hunden är på väg att ta upp nosandet säger du “Gå och nosa” eller liknande och låter hunden nosa ett par sekunder innan klick och belöning. Klicka även varje gång hunden tar kontakt med dig.

Hunden kommer nu, om du tränat rätt att mindre och mindre vilja nosa och snabbare vilja ta kontakt med dig. Du kan då gå över till att bara klicka när hunden tar kontakt med dig och inte när den nosar. Märker du att hunden inte själv avbryter sina nosrundor så gå tillbaks i träningen.

Målet är att du nästan måste tvinga iväg hunden att nosa, d.v.s. värdet har skiftat från nosandet till att ta kontakt med dig. För att få sina belöningar (att nosa och att äta sin superbelöning) måste hunden ju ta kontakt med dig, så den kommer vilja ta kontakt ofta!

 

5. När det gäller kontakt med dig, så kan du prova följande:

Var också noga med att uppmärksamma och belöna all spontan kontakt din hund tar med dig på era promenader. Ofta är vi dåliga på att se det och ignorerar ofta hundens spontana kontaktförsök, men det är superviktigt att ta vara på dem. Klicka och belöna varje gång hon tar kontakt med dig. Det är strängeligen förbjudet att tjata, locka, muta, dra i kopplet eller på annat vis påverka henne – hon ska själv komma på att ta kontakt med dig är bra och något hon kommer att belönas för.

Lycka till!

Malin Cedergren, hundpsykolog, Björkhaga Hundskola.

Doggson - Hundbutiken