Drar i koppel när vi har sällskap

5 december, 2014, 16:48

Fråga till hundpsykologen:

Hej!

Jag har ett problem, min hund drar i kopplet när jag går med andra hundar och människor. När jag går själv är det inga problem att gå i koppel. Men så fort jag har sällskap, blir hon som blockerad hon hör mig inte bara drar och är ivrig, jag är inte ett dugg intressant. Hur får jag henne att sluta dra när jag går med vänner som har hundar med på promenaden?? Då hon är helt blockerad.

Svar från Doggsons hundpsykolog, Malin Cedergren:

Hej!

Det finns lite olika saker du kan prova! För det första kan det vara bra att bara gå med EN annan hund med människa till att börja med. För varje ny hund med människa som är med på promenaden gör ni ju det svårare för din hund att lyckas ta kontakt med dig och gå fint i koppel. För en del hundar hjälper det att gå först och bara genom det så slutar de mer eller mindre att dra i kopplet och du får chans att belöna henne för att hon tar kontakt med dig och för att hon går fint i kopplet och en massa andra bra saker!

Skulle inte detta enkla knep hjälpa kan du prova att med samma hund och kompis ta ut avståndet ytterligare till den andra hunden och se om det hjälper och hela tiden förstärka och belöna de beteenden du vill ha (att hon tar kontakt, att hon går fint). Hjälper inte heller detta, så kanske du får börja med att träna bara på kontakten exempelvis när det är någon annan hund i närheten, d.v.s. inte ute på promenaden, utan kanske att ni är hemma i trädgården eller ute på en gräsmatta.

Då kan det givetvis vara bra om man har tränat in att ”fokus på matte” är bra och det finns flera bra kontaktövningar man kan lära hunden. Jag gillar att jobba med klicker som markör, men man kan givetvis lika bra ha ett markörord (exempelvis ”yes” eller ”rätt”. ”Bra” brukar vi använda i så många andra sammanhang, så gärna något annat ord) eller utan klicker/markörord (då använder du exempelvis ”bra” när hunden ger ögonkontakt istället).

1.      Vill du använda dig av klicker eller markörord gör du först som nedan. Är det ett ord du använder dig av så säger du ordet, belönar, säger ordet, belönar, o.s.v.:

Ladda klickern/markörordet

Ha massor av riktigt gott godis redo, lägg dem i en belöningsväska eller i fickan, gör klickern redo och ha hunden framför dig – gärna fokuserad på dig, men behöver inte ha direkt ögonkontakt. Klicka, ta upp en godisbit och ge till hunden, klicka, ta upp en godisbit och ge till hunden. Händerna ska vara alldeles stilla medan du klickar (eller säger ordet) och sedan tar du upp/fram godiset och ger till hunden.

Det ska gå så kort tid, som möjligt mellan klick och belöning som möjligt, så märker du att det tar för lång tid mellan att du har klickat och ger godisbiten, så ha hellre godiset i handen. Se då till att hunden inte bara tittar på handen du har godiset i, utan göm den i så fall bakom ryggen.

Upprepa så många gånger det behövs för att hunden ska börja reagera positivt på klickljudet. Du kan ladda klickern i alla rum inomhus, på flera olika ställen utomhus – på så vis är du säker på att din hund har förstått vad klicket betyder.

Klick = belöning är på väg! Alltid, alltid, alltid – även om du råkar klicka fel. Du slutar aldrig att belöna efter att du har klickat, däremot slutar du att klicka för ett beteende som hunden har lärt sig och kan väl.

2.      Nu är det dags att träna ögonkontakt, se hur du går till väga nedan.

Kontaktövningar – tysta övningar

Ögonkontakt är ett steg mot en bra kontakt mellan dig och din hund och det är också ett sätt att lära hunden att be om lov innan den gör något – hoppar ur bilen, går ut genom dörren, etc. – och det finns flera övningar där man kan öva just det. Utan den viktiga kontakten i alla situationer kommer ni inte långt!

Godis i mun

Sätt dig gärna på huk, så att du kommer mer i ögonhöjd med hunden. Visa godiset för hunden (håll den en kort stund framför nosen), sätt godisbiten i din mungipa, lägg händerna bakom ryggen och var absolut TYST, klickern i ena handen. Vänta på ögonkontakt (kan vara allt från ett kort ögonkast mot ditt ansikte till faktisk ögonkontakt), klicka precis när hunden ger dig ögonkontakt eller tittar mot ditt ansikte, beröm och ge varsågod (varsågod = hunden är fri att göra vad den vill). Försvåra genom att resa dig, så att du står upp, när hunden kan övningen och vet vad som förväntas av den, när du sitter på huk. Öka successivt tiden för ögonkontakten från någon hundradels sekund till högst en minut. En minut är lång tid att hålla ögonkontakt med någon för en hund – kom ihåg det!

T:et

Sitt på huk med en godisbit i vardera handen, visa godiset för hunden, sträck ut armarna, ha klickern i ena handen och var absolut TYST. Vänta på ögonkontakt, klicka precis när hunden tittar mot ditt ansikte eller ger dig ögonkontakt, beröm och ge varsågod. Om hunden är fixerad vid den ena handen, ge absolut INTE godis ifrån den. Belöningen ska alltid ges framför dig. Du kan så småningom försvåra övningen genom att resa dig. Öka successivt tiden för ögonkontakten från någon hundradels sekund upp till en minut.

Godis på marken

Håll försiktigt i hundens halsband, visa godisbiten för hunden och lägg den sedan på marken framför hunden och var absolut TYST. Vänta på ögonkontakt, klicka precis när hunden tittar mot ditt ansikte eller ger dig ögonkontakt, beröm och ge varsågod. Öka successivt tiden för ögonkontakten från någon hundradels sekund upp till en minut.

Det går givetvis bra att använda lek med dig, som belöning också och nästa övning är ett exempel på det

Loss

För att kunna göra nästa övning måste din hund först kunna loss. Om hunden inte redan kan det, så träna in det genom att så fort hunden spottar ut leksaken/pinnen eller vad det nu är den har i munnen säga loss, berömma och belöna. Går också att träna in genom byteshandel, men då måste du se till att hunden hellre vill ha godiset du erbjuder än leksaken. Då erbjuder du godiset precis framför nosen på hunden och så fort hunden spottar ut leksaken, lägger du in signalen ”loss”, berömmer och belönar. Sedan lägger du in signalen tidigare och tidigare t ex när du ser att hunden öppnar munnen för att släppa det den har i munnen, tills att du kan säga ”loss” när hunden har föremålet i munnen och spottar ut det på signalen.

Generalen

Lek med hunden, säg ”loss” och ta leksaken bakom din rygg (upp över axeln) och var absolut TYST. Vänta på ögonkontakt, beröm och ge varsågod. Öka successivt tiden för ögonkontakten från någon hundradels sekund upp till en minut.

3.      Givetvis får du inte glömma bort att uppmärksamma all spontan kontakt din hund tar med dig ute på promenaderna! När hon självmant vänder sig om mot dig och söker kontakt, så klickar du och belönar (eller säger ditt markörord och belönar). Börja med det när ni är ensamma ute (d.v.s. utan promenadsällskap) och när du tycker att det sitter, så börja med en annan hund och dennes människa och bara träna kontakt i närheten av dem. Jag tror att kontakten är det viktigaste och att kanske gå fint i kopplet kommer av sig själv om hon är mer fokuserad på dig! Annars får du träna gå fint i koppel också tillsammans med en annan hund till att börja med och exempelvis stanna så fort hon drar, och berömma och belöna henne när hon går fint, eller du nu har gjort när ni har tränat in det från början. Tänk på att det inte får löna sig att dra någonsin!

Önskar er stort lycka till!

Malin Cedergren, hundpsykolog, Björkhaga Hundskola.

Vill du också ställa en fråga till Malin? Det kan du göra här.

Doggson - Hundbutiken