Hur ska vi träna reserverad valp?

15 oktober, 2014, 21:24

Taxvalp
Fråga till hundpsykologen:

Hej!

Min mamma skaffade sig i okt förra året en taxvalp (tik) född i aug-13. Hon är mycket hundvan efter att haft hundar nästan hela tiden, och har god hand med dem.

Den här underbara lilla hunden är dock väldigt reserverad mot både främmande människor och hundar. När vi försökt träna henne i möte med hundar som ägs av bekanta blir hon helt panikslagen och springer och gömmer sig eller klamrar sig hysteriskt fast hos matte. 
När vi möter människor på promenaderna med henne, vill ju många klappa och prata med henne, men hon ryggar alltid tillbaka och vänder sig om.

VAD gör vi? 
När hon varit hos mamma endast några dagar, var mamma ute på en av de första promenaderna och mötte då en ytlig bekant som ”slängde sig” på valpen och när hon då ryggade tillbaka för att hon blev rädd, ryckte personen tag i kopplet istället, drog till så att valpen skrek (det gjorde väl ont!), mamma tog då upp valpen förstås. Mamma tror detta kan vara orsaken, vad tror du..?
 Och hur gör vi, läget känns besvärligt. När det bara är vi vanliga hon känner är hon som vilken hund som helst, glad, pigg, snabblärd.

Hälsn Carina

Svar från Doggsons hundpsykolog, Malin Cedergren:

Hej Carina!

Om vi börjar med frågan kring vad som kan vara orsaken, så kan det mycket väl vara precis som du tror, det vill säga att det har att göra med mötet med personen som slängde sig på valpen och ryckte i kopplet. När det gäller sådant här kan det räcka med EN dålig upplevelse, som sedan kan förstöra så mycket för hunden.

Givetvis finns det saker ni kan göra! Det viktigaste av allt är att ta hänsyn till hennes rädsla och respektera den och se till så att hon inte hamnar i situationer som kan trigga den. Ni bör helt enkelt tala om för människor ni möter, som vill hälsa på henne, att er hund är rädd för okända och inte vill hälsa åtminstone till att börja med.

Hon behöver tid på sig för att känna sig trygg och behöver ta det i sin egen takt. Hon kan t.ex. först titta på dem på avstånd allt medan ni pratar lugnt och tryggt med henne, kanske ger henne en godisbit för att hon är lugn och tittar på människan. Vill hon gå närmare för att hon är nyfiken ger ni henne en godisbit för det. Jag föredrar att jobba med klicker i sådana här sammanhang, men har ni inte gjort det tidigare går det bra utan också. Det viktiga är att ni förstärker och belönar henne för att vara lugn och för att hon så småningom börjar närma sig.

Jag tycker att ni ska börja träna det här med någon som ni känner och som ni vet både kan lyssna på och ta instruktioner. Det är viktigt att personen ni tränar med följer instruktionerna de får och inte tar kontakt med er hund om inte hon först tar kontakt med personen ifråga. En möjlig träningsplan skulle kunna vara:

  1. Innan du kan börja med träningen måste du ”ladda” klickern eller markörordet, så att hunden förstår vad klicket eller ordet betyder, d.v.s. klick/markörord = belöning är på väg. Hur du går till väga för att ladda klickern hittar du här.
  2. Börja på så långt avstånd att hunden INTE reagerar negativt på människan. Hon ska vara lugn och trygg och kunna titta på människan ni tränar med utan att reagera med rädsla. När hon tittar, klicka och belöna eller om ni inte vill använda klicker välj ut ett markörord (”rätt” eller  ”yes” är bra ord) och säg exempelvis ”yes” precis i det ögonblick hon tittar på människan. Man kan likna det vid att vi tar en bild med en kamera i just det ögonblicket och skapar en mental bild för hunden av vad som är rätt beteende, d.v.s. titta på människan och vara lugn. Upprepa så många gånger som det krävs.
  3. När hunden känns trygg att titta på det här avståndet, prova att gå lite närmare (ett eller två steg) och gör om samma procedur som ovan – säg ”yes” eller klicka när hunden tittar på människan. Upprepa så många gånger som det krävs.
  4. Jobba bara korta stunder, ta många pauser och gå ifrån människan, så att trycket inte bara ökar hela tiden på hunden, utan att hon kommer ifrån det obehagliga ibland också. Hundar blir fort trötta när vi jobbar med saker som är nya och/eller jobbiga för dem, precis som vi.
  5. Fortsätt så här tills ni kan stå helt nära utan att hon reagerar. Hur lång tid det här tar beror mycket på hunden och det är viktigt att ni hela tiden läser av henne och ser att hon inte går upp i stress eller blir rädd. Om hon blir stressad avbryt och gå lugnt iväg åt ett annat håll.
  6. Nästa steg är att låta människan ni tränar med ge godis åt henne. Först kan det kanske vara bra om personen sitter på huk med bortvänd blick och försiktigt kastar godisbitar till henne. En del hundar kan dock reagera negativt på att man inte tittar på dem, så ni får prova er fram med vad som passar bäst för henne. Det är viktigt att personen inte rör vid henne eller försöker klappa henne. Hon ska visa när och om hon vill bli klappad och inte förrän då är det ok att göra det.

Människor som hon inte känner ska inte hälsa på henne och det är upp till er att förklara för dem att hon inte vill hälsa och inte vill bli klappad, åtminstone inte just nu. När det gäller att träna hundmöten med henne, så börja på långt avstånd och gör som ovan. Det är viktigt att hon känner sig trygg!

Om ni inte kan reda ut det på egen hand, så tveka inte att söka hjälp! Välj då en hundinstruktör/hundpsykolog som arbetar med moderna, positiva träningsmetoder och gärna klicker! Önskar er all lycka till!

Malin Cedergren, hundpsykolog, Björkhaga Hundskola.

Vill du också ställa en fråga till Malin? Det kan du göra här.

Doggson - Hundbutiken