SKK kritiserar hundjakt i tv-program

28 augusti, 2014, 15:55

Svenska Kennelklubben kritiserar TV3 för kanalens nya tävlingsprogram ”Jagad av hundar”.

I programmet måste deltagarna springa ifrån aggressiva hundar för att kunna vinna pengar i programmets slutmoment.

- Det är snabba hundar och för varje moment minskar avståndet. Jag har själv testat att springa och det var sinnessjukt coolt. Man får en enorm adrenalinrusch, säger Malin Gramer, programledare för programmet till TT.

Hans Rosenberg, SKK, kritiserar programidén eftersom den ger ”en dålig och felaktig bild av hundar som definitivt inte gör det lättare för seriösa hundägare att vistas i det offentliga rummet”.

SKK menar att signalerna som momentet sänder ut är ”olyckliga och syftar enbart till att locka publik”.

TV3:s presschef, Max Lagerbäck, menar att kanalens tittare säkert kan skilja på fakta och fantasi då programmet ”Jagad av hundar” inte är en dokumentärserie. Han menar också att programmets hundar är ”välutbildade, har god härstamning och viftat glatt på svansen såväl före, under som efter inspelningarna”.

Hans Rosenberg framhåller att det är själva programidén och sättet den presenterats på som SKK vänder sig emot. Eftersom programmet ännu inte sänts vill SKK inte uttala sig om djurskyddsaspekter och liknande i nuläget.

– Vi fortfarande starkt kritiska till denna form av absurda programidéer som enbart sänder ut felaktiga signaler i ett känsligt och omdiskuterat ämne, säger Hans Rosenberg.