Vaktar vår hund dottern?

18 augusti, 2014, 09:11

Fråga till hundpsykologen:

Hej!
Vår Russelltik på 3 år är världens snällaste och goaste hund.
Vårt problem är att hon bara tyr sig till vår dotter på 12 år och morrar åt de andra familjemedlemmarna (söner på 16 och 19 år och föräldrar 39-43 år).
Exempel: Dottern sitter i soffan med hunden i knäet. Någon annan i familjen närmar sig. Hunden börjat morra kraftigt och visa tänderna. Den hon morrar åt får gå och putta ner henne ur soffan. Då tystnar hon med beendet upprepar sig nästa gång någon närmar sig. Det är som att hon vaktar dottern.
Hur ska man lösa problemet?

Svar från Doggsons hundpsykolog, Malin Cedergren:

Hej!

Jag tror att ni har helt rätt i att hon vaktar er dotter eller möjligtvis sin plats i soffan, så jag hade inte puttat ner henne ur soffan om jag var som er. Jag hade istället lärt henne att gå ner självmant och komma bort till er för att få något gott, för på det viset blir hon belönad för ett bra beteende: alltså gå ner från soffan och komma till er, vilket kan göra er till mer positiva för henne också, så det har flera bra effekter. Gör det inte till en kamp, utan försök lösa det på ett bra och enkelt sätt, som jag nämnde ovan. Att hon morrar är bra och inte dåligt som det ofta framställs – hon visar att hon inte känner sig trygg i just den här situationen, för hon vet att ni kommer att putta ner henne från soffan.

Så med andra ord – kalla på henne och få henne att komma till er istället och belöna det beteendet genom klappar, lek eller godis (det är viktigt att det är något som hon finner belönande, så använd den belöning hon gillar mest) och se om det andra beteendet (ligga och morra i soffan åt er) minskar – om det gör det, så är ni på rätt väg.

Lägg sedan till att ni går och sätter er i soffan (en och en, börja alltså med en person åt gången) och att hon får hoppa upp igen och så kan hon få belöning för att hon kommer upp och ligger fint bredvid er och dottern. Efterhand kan ni lägga till att två personer sätter sig och sedan får hon hoppa upp, osv.

Ni får prova er fram lite och se vad som funkar bäst – om hon ska vara kvar på golvet medan först en person sätter sig och sedan den andra, eller om båda sätter sig samtidigt eller om hon får hoppa upp i soffan mellan första och andra personen, osv. Välj det alternativ som funkar bäst för henne och tänk på att göra det så enkelt ni bara kan för henne i början så att hon får lyckas varje gång. Det ska vara positiv träning.

Kan ni inte lösa det på egen hand, så tveka inte att ta kontakt med en hundpsykolog, som arbetar med positiva och belönande metoder, så att ni kan få hjälp!

Önskar er stort lycka till och hör gärna av er igen och berätta om hur det går!

Malin Cedergren, hundpsykolog, Björkhaga Hundskola.

Vill du också ställa en fråga till Malin? Det kan du göra här.

Doggson - Hundbutiken