Hunden bits – vad ska vi göra?

31 juli, 2014, 20:14

Fråga till hundpsykologen:

Hej!
Vi har en liten blandraskille på 15 månader, 75% Shih Tzu och 25% Bichon Frise. Han är världens goaste lille kille, men nu har han börjat göra utfall och bita våra vuxna barn och barnbarn.
Vi själva är pensionärer och livet här är ganska lugnt för honom, vår går långa promenader och tränar lite.

Igår när vår dotter var här satte hon sig hos hunden i soffan där han låg, klappade och gosade med honom, han började morra lite, men hon försökte att ta upp honom ändå, då blev han jättearg och bet henne i handen.

Även en annan gång gjorde han samma, då hon försökte flytta på honom då han låg på fel ställe, då morrade han och bet.Han älskar barnbarnen och leker och busar med dem, men när det är något han inte vill så morrar han och biter!

Oftast är det när man lyfter eller flyttar på honom eller tar något som han har, han visar aldrig någon aggressivitet mot andra hundar eller människor, bara i dessa situationer.

Jag känner mig nu otrygg med att han beter sig så, min dotter säger att en familjehund inte ska bete sig så!
Mig gör han inte så emot, det är bara när jag ska ta ut något olämpligt i munnen, då blir han helt vild och biter, men jag tar ut det som finns där.

Min man har också respekt för honom, han ser när han blir lite stel och tittar lite lömskt, då slutar min man.
Vad kan jag göra för att han ska sluta med detta?

Det jag har sagt till barn och barnbarn är att låta honom vara då han morrar och visar att han inte vill!

Hur ska jag göra så att vi kan lita och känna oss trygga när vi har barn och barnbarn här och annars också förstås?

Tacksam för råd!
Harrys matte.

Svar från Doggsons hundpsykolog, Malin Cedergren:

Hej!
Du är inne på rätt spår när du säger till barn och barnbarn att låta honom vara när han visar att han inte vill. Morrandet är en varning att han inte är helt bekväm med situationen som har uppstått och är också en varning om att han kommer att bita om ni inte lyssnar på honom.

Låt hunden vara

Hundar brukar visa väldigt tydligt när de vill bli klappade och när de inte vill det och ett bra sätt att kolla det på är att bara klappa en eller två gånger under hakan eller på bröstet och om hunden puffar med nosen eller vänder sig mot er för att be om mer klappar, kan ni klappa lite till och visar han ointresse är klappar inte önskvärda just då och ni struntar i att klappa honom mer.

Byteshandel med hunden

När det gäller att ta ut olämpliga saker ur munnen, så kan du lära honom byteshandel istället. Med andra ord ”om du spottar ut det där, så får du något lika bra eller ännu bättre av mig”. Det här får du givetvis träna in med andra saker – inte när han redan har något olämpligt och kanske även skadligt i munnen, men jag tror att det är bättre att lära honom att släppa det där som han inte får lov att ha, än att ta ut det med mer eller mindre våld. Låt oss säga att han har en boll i munnen, då håller du till att börja med en godisbit framför nosen på honom och samtidigt som han släpper bollen säger du ”loss” och han får godisbiten. Upprepa så några gånger och när han börjar förstå vad han ska göra, säger du ”loss” och när han släpper bollen tar du fram en godisbit och ger honom. Träna med olika föremål och på olika platser.

Undersökas av veterinär

Jag hade också tagit honom till veterinären för att undersöka så att han inte har ont någonstans och detta p.g.a. att du skriver att det ofta sker när man ska lyfta eller flytta honom, vilket kan tyda på smärta någonstans. Det kan också vara att han inte uppskattar att bli lyft och buren och ligger han någonstans där han inte får, så kan man lära honom att flytta på sig själv – enklaste sättet är att kalla på honom för att få honom att hoppa ner och sedan belöna honom för att han kommer till er. På det viset lär ni honom vad ni vill att han ska göra (flytta på sig) och förhoppningsvis uppstår inte situationerna med morrande och så småningom bett.

När ni har varit hos veterinären och fått undersökt om det kan bero på smärta eller annat, så kan det vara bra att ta kontakt med en hundpsykolog, som arbetar med positiva och belönande metoder, för att få hjälp med problemet om det fortfarande kvarstår.

Önskar er lycka till!

Malin Cedergren, hundpsykolog, Björkhaga Hundskola.

Vill du också ställa en fråga till Malin? Det kan du göra här.

Doggson - Hundbutiken