Vad ska jag göra med stressad valp?

16 juli, 2014, 23:48

berner sennen
Fråga till hundpsykologen:

Hej!
Har två hundar en berner tik 7 år och en berner tik 9 mån. Problemet är valpen. Hon är så stressad. Främst när hon blir glad. Men även annars. Hon är tillgiven och kommer bra överens med den äldre.

De flesta kvällar ligger hon och ”hässjar”, flämtar. Sover bra om natten och är rumsren. Är nog inget kroppsligt fel men hon är så stressad. Dricker mycket och då hon skall svälja lyfter hon upp huvudet för att svälja och är nästan alltid blöt på bröstet. Den enda gången hon är lugn är efter jättelånga promenader och när hon får ben. Har talat med uppfödaren som sa att det var en valp med samma pappa som haft liknande problem. Har satt på henne ett halsband med feromoner hjälpte kanske lite grann. Kan snart inte ha gäster för att hon är så ”masig”.

Tror du det går över?

Inger

Svar från Doggsons hundpsykolog, Malin Cedergren:

Hej Inger!

Jag tror att det kan bli både bättre och helt bra med lite träning! Då du skriver att enda gången hon är lugn är när hon har gått jättelånga promenader och när hon får ben, så skulle det kanske kunna vara så att hon har lite för lite att göra. Hon behöver använda sitt huvud mer, tycker jag det låter som, så att hon blir sådär skönt trött och kan varva ned och ett bra sätt att göra det på är att aktivera henne mentalt.

Träna nya trick och gömma leksak

Du kan t.ex. låta henne söka reda på en del av maten, istället för att bara få den i skålen, kan du kasta ut den på gräsmattan och låta henne söka reda på den eller träna lite lydnad (sitt, ligg, etc.) eller lära henne ett nytt trick (vacker tass, sitt fint, sov, d.v.s. ligg på sidan med sidan av huvudet ner på marken, vilket för övrigt är en bra och lugn övning att lära sina hundar). Du kan även gömma favoritleksaken och låta henne leta reda på den, tappa något på promenaden, som hon får snoka reda på, ta en kartong och fyll den med tidningspapper och göm godis eller mat i den och tejpa igen den eller stäng den på annat sätt och låt henne jobba med den och få upp lådan och hitta godiset. Aktiveringen går att variera i oändlighet – det är bara din fantasi som sätter gränser egentligen!

Träna att folk kommer och hälsar på

När du har börjat med aktiveringen och ni har kommit igång på riktigt med det kan det vara på sin plats att börja träna att det kommer folk och hälsar på och att hon är lugn och avslappnad. Du får alltså lära henne hur du vill att hon ska bete sig när det kommer folk och hälsar på. Här är det viktigt att människorna som kommer kan följa dina anvisningar och hälsa lugnt på henne (klappa lugnt, prata lugnt) och det kan nog vara bra att börja med en person och inte tio! Du kanske vill att hon ska sätta sig någonstans innanför dörren och låta gästerna komma in och hänga av sig – då tränar du på det. Du kanske vill att hon sedan ska hälsa lugnt på gästen/gästerna – då tränar du på det. Du kanske vill att hon ska gå och göra sitt eller gå och lägga sig en stund medan gästerna kommer in och finner sin plats i soffan – då tränar du på det. Gör det enkelt för henne att lyckas och belöna henne rikligt för det!

Somliga hundar blir lugna av att få bära på något – vår golden fick alltid ett gosedjur när vi fick gäster och då kunde han gå runt och visa sin favoritmjukis och hälsa utan att hoppa på gästerna och vara någorlunda lugn och sedan när hälsandet var avklarat fick han något gott att tugga på och gick ofta och lade sig och gnagde på det och friden var återställd.

Hälsa lugnt när du kommer hem

Ibland kan det vara vi själva som hälsar väldigt intensivt och glatt när vi kommer hem och får upp hunden i varv – utan att vi tänker på det, för vi är så glada att se vår vän igen – men ibland kan det hjälpa att tona ned hälsandet lite. Jag menar inte att du inte ska hälsa på din hund när du kommer hem, för det ska du verkligen, men du kan kanske använda en lugn röst och vara lugn själv, så blir ofta hunden också lugnare.

Aktivera mentalt en liten stund varje dag

Det är absolut inte fel att sätta på henne ett feromonhalsband, för att se om det hjälper lite, men då behandlar du egentligen bara symptomen, utan att ta reda på orsaken bakom. Om du upplever att hon är stressad rent allmänt och det inte hjälper att aktivera henne mentalt lite varje dag (det handlar om en liten stund varje dag, inte flera timmars träning), så hade jag om jag var du inte tvekat att ta kontakt med en veterinär i första hand för att få henne undersökt, så att det verkligen inte är något kroppsligt fel på henne och därefter om behov finns en hundpsykolog, som arbetar med positiva och belönande träningsmetoder. Smärta kan orsaka stress och få hunden att inte kunna koppla av t.ex., så det är verkligen inte fel att ta henne till veterinären för undersökning om du inte redan gjort det.

Önskar dig lycka till och ber om ursäkt för ett sent svar!

Malin Cedergren, hundpsykolog, Björkhaga Hundskola.

Vill du också ställa en fråga till Malin? Det kan du göra här.

Doggson - Hundbutiken