Hur ska vi uppfostra valpen?

15 maj, 2014, 19:51

Fråga till hundpsykologen:

Hej!

Vi har tidigare haft en leonberger som blev 10 år och nu just skaffat en åttaveckors leonbergervalp och bara hunnit ha den hemma i 2 dagar.

Jag förstår ju att det är en stor stress för valpen att flytta och bli av med syskon osv, och att det här kanske beror på stress. Mina barn 10 och 13 år satt på golvet och ville kela med valpen då den biter tag i ena flickans tröja och morrar och sliter, inte på busmorr sättet utan mer på riktigt. När jag ska komma och ta loss valpen blir den verkligen heltokig, så jag måste lägga omkull den och hålla fast den en stund tills han lugnade ner sig. Detta hör inte till min syn på uppfostran och jag mår nu jättedåligt över att jag behövde göra så där, men kände att jag måste fullfölja det jag påbörjade. Min fråga är nu!

Har jag förstört hunden för all framtid eller kan han utvecklas till en bra och snäll hund? Han är väldigt följsam i övrigt. Till saken hör också att mamman en period hade juverinflammation och orkade då inte med valparna riktigt. Så hon kanske inte hunnit med viss uppfostran.

Tacksam för svar!

MVH

Ann

Svar från Doggsons hundpsykolog, Malin Cedergren:

Hej Ann!

Jag vill börja med att lugna dig – du har INTE förstört valpen för all framtid och han har alla förutsättningar för att utvecklas till en snäll och bra hund med din hjälp. Det är bra att du inte har den synen på uppfostran och hundträning egentligen. Nästa gång situationen uppstår – för det kommer den med all säkerhet att göra – så försök handskas med den på ett annat sätt. Jag kan inte uttala mig om valpen var arg eller om det bara var lek, men oavsett så ska han inte läggas ner – precis som du själv är inne på. Orsakerna till beteendet kan vara många – övertrött, busig, ville inte bli klappad just då, ville vara ifred, etc. Men det finns saker ni kan göra: ni kan träna på att lära valpen vad ni vill att den ska göra istället för att bita i kläder (för det är något som kan hända igen), ni kan träna valpen i att bli hanterad, och inte minst att sluta med det där genom en ”positiv avbrytare”. Genom att träna på detta så behöver ni förhoppningsvis inte hamna i den här situationen igen.

Sedan är valpar alltid valpar och gillar att bita i händer och tröjor och byxben, men det går att lära dem vad man vill att de ska göra istället och slippa hamna i ”nej, nej, nej, sa jag”-trallen.

Hantering av valpen:

Din valp ska vara lugn och avslappnad innan du börjar med de här övningarna. Använd små godisbitar och ha din klicker redo (övningen kan göras utan klicker också). Läs mer om klickerträning här.

Håll träningssessionerna korta: 1-5 minuter. Gå långsamt fram och gör det roligt och positivt (en negativ erfarenhet kan ha en långvarande negativ konsekvens).

Desensitivisering och motbetingning används för att underlätta avslappning vid hantering.

Börja med att vidröra din hund lätt på en speciell kroppsdel i en sekund. Klicka medan du rör vid honom. Ta bort din hand. Ge din hund en godisbit/belöning. Kroppsdelar du kan inkludera i träningen är:

Huvud Nacke Bröst Ben Mun
Öron Skuldror Mage Tassar Svans
Nos Rygg Rumpa Hals Armbågar/knä

 

När din hund är avslappnad och bekväm med att du försiktigt rör vid honom i en sekund på de olika kroppsdelarna, kan du öka till 2 sekunder, 3 sekunder, 4 sekunder, etc.

Öka gradvis trycket i beröringen och minska samtidigt varaktigheten i beröringen (alltså korta ner tiden för beröringen). Tryck mycket lätt i 1 sekund. Klicka när du rör vid honom, ta bort handen och erbjud en godisbit. Öka gradvis graden av tryck så att det till slut motsvarar hur du håller i tassen för att torka den. Det ska givetvis inte vara något hårt tryck.

Använd en hand för att röra vid hunden och en för att klicka. Håll handen med klickern bakom ryggen.

Länkar också till två fantastiska instruktionsfilmer från Emily Larlham på Dogmantics.

Sluta bita:

https://www.youtube.com/watch?v=c77–cCHPyU&list=TLdJYYafeJaWJMELXSCzv2XKd2aM7yOqPR

Positiv avbrytare:

https://www.youtube.com/watch?v=TBvPaqMZyo8&list=PLF26FD559887E7EA4&index=12

Önskar er all lycka till!

Malin Cedergren, hundpsykolog, Björkhaga Hundskola.

Vill du också ställa en fråga till Malin? Det kan du göra här.

Doggson - Hundbutiken