Vår unghund krafsar och biter

2 mars, 2014, 11:30

Fråga till hundpsykologen:

Hej.

Vi har en Schapendoes hane på 14 månader. Innan vi ska ta en långpromenad på morgonen så börjar han krafsa, bita och hoppa. Vi har tryckt ner och hållit fast och sagt nej, tagit tag i nackskinnet men han lyssnar inte utan blir värre, behöver råd han måste veta att vi bestämmer när det är dags att gå ut.

Svar från Doggsons hundpsykolog, Malin Cedergren:

Hej!

Jag skulle tro att er hunds beteende beror på att han verkligen måste ut och få göra ifrån sig efter att ha varit inne hela natten. Kanske i kombination med att han har en positiv förväntan på att få komma ut på en rolig och härlig promenad och även om vi bestämmer mycket i våra hundars värld och liv, så tycker ju jag att det är HUNDEN som bestämmer när han eller hon behöver och vill gå ut – inte jag. Vi har ungefärliga tider då vi brukar gå – jag och min hund – men om han skulle vilja gå ut tidigare – eller senare för den delen – så ser jag inga som helst problem med det. Vi går ju trots allt ut för att hunden ska få komma ut och göra ifrån sig och få motion och se sig omkring.

Jag tycker absolut att ni ska sluta trycka ner och hålla fast honom och säga nej – beteendet blir ofta precis som ni säger, värre av att göra så och alltså fungerar det inte. Det första jag skulle gjort är att prova med att tidigarelägga promenaden och se om beteendet blir bättre. Blir det bättre, så beror det med all säkerhet på att han är väldigt nödig och behöver komma ut tidigare. Alternativt kan ni prova med att senarelägga sista rundan på kvällen, då det kanske kan skjuta fram tiden för första rundan på morgonen något.

Om beteendet inte blir bättre av att ändra promenadtiderna, så kan det istället bero på att han har en positiv förväntan på att få komma ut, vilket han i allra högsta grad ska ha och får ha i mina ögon. Det kan dock bli för mycket av det goda och då skulle jag vilja att ni ställer er följande fråga: ”Hur skulle ni vilja att han beter sig istället?”

Om jag tar ett exempel från min hund och mig, så kan det t.ex. se ut så här:

1) Jag vill att Lukas ska sitta lugnt och vänta medan jag tar fram hans sele och koppel.

2) Jag vill att han ska vara lugn och sätta sig ner och ge mig ögonkontakt innan vi går ut genom dörren (inte för att jag ska visa mitt ”ledarskap” över honom, utan för att jag tycker att det är bra att han är lugn och ger mig ögonkontakt innan vi går ut genom dörren).

Sedan sätter jag upp en träningsplan för att nå de här målen jag har formulerat för mig själv och tränar utifrån det. Med andra ord – jag lär min hund hur jag vill att han ska uppföra sig genom att aktivt träna det och genom att tala om för honom när han gör RÄTT.

Mitt främsta råd till er är att sluta tänka så mycket på ert ledarskap och vem som bestämmer och börja fokusera på er relation och ert samarbete istället. Se er som ”hundföräldrar” och inte som ”alfapar”. Läs gärna ”Hundars och vargars beteende” av Freddy Worm Christiansen om ni är intresserade av vad modern forskning säger om dominansteorin.

Lycka till och tack för att ni hörde av er med er fråga!

Malin Cedergren, hundpsykolog, Björkhaga Hundskola.

Vill du också ställa en fråga till Malin? Det kan du göra här.

Doggson - Hundbutiken