Är min hund deprimerad?

22 januari, 2014, 11:14

Fråga till hundpsykologen:

Hej!

Jag har en cockerpoo på ett och ett halvt år. Han har sedan julas ungefär inte varit sig själv. Han har på senare tid slutat äta, totalvägrar. Han har varit inlagt på djursjukhus och fått vätskeersättning p.g.a. hans kräkningar och diarré (han blev uttorkad), idag kom han hem ifrån veterinären och fick denna gången dropp under 2 dygn. Veterinärerna kunde inte förstå vad som var fel på honom så det måste kanske vara psykiskt? Vi rakade honom på hans undersida p.g.a. tovor, kan det vara så att han är deprimerad på grund av det? (att hans manlighet försvunnit).

Vi är också dåliga på att motionera honom, kan det bero på att han har tråkigt? (Vad har det i så fall med matvägran att göra?) Hans symptom är att han vägrar äta (går bara fram och nosar), han gömmer sig ibland och vill inte bli störd, morrar ibland när han verkligen inte vill bli flyttad eller störd, vill ändå komma och kela, kan leka ibland men ganska svår att få igång, när vi är ute och går så verkar allt bra, kan leka ute, men lite slö när man ska springa med honom. Han lever under bra förhållande bortsett från att han kanske behöver mer motion. Vi går ut med honom 3 gånger om dagen kanske 15-60 minuter. Behöver han stimuleras på andra sätt?

Han är så deprimerad så det känns som att han inte lever ett vanligt hundliv längre. Han dricker vatten som hans ska, vilket är bra.

Tacksam för svar!

Svar från Doggsons hundpsykolog, Malin Cedergren:

Utifrån hur du beskriver det att han totalt vägrar att äta, är slö, ointresserad och deprimerad, så tycker jag att du ska uppsöka veterinär snarast möjligt igen.

Han är inte deprimerad på grund av att ni har rakat honom på magen och även om det skulle vara så att han är uttråkad och har för lite att göra samt behöver mer motion, så slutar inte en hund att äta på grund av det. Han kräker inte och får inte heller diarré av det.

Ge dig inte, utan kräv att veterinären fortsätter att utreda honom! Det här låter oroande i mina öron. Kanske behöver du söka upp en annan veterinär för att få någon annans åsikt?

Först och främst måste han bli frisk och hel rent fysiskt, sedan kan du börja jobba med hans aktivering, förslagsvis gå någon rolig aktiveringskurs, eller kanske nosarbeteskurs/sökkurs (med positiva träningsmetoder).

Tveka inte att återkomma om du har fler frågor!

Önskar er båda all lycka till och hoppas att han snart mår bra igen!

Håller tummarna för er!

Malin Cedergren, hundpsykolog, Björkhaga Hundskola.

Vill du också ställa en fråga till Malin? Det kan du göra här.