Valpen biter vår dotter

19 december, 2013, 20:29

Fråga till hundpsykologen:

Hej!

Valpen nafsar efter benen både på frun och dottern. Det är både under lek och inte. När jag gosar med han biter han ofta hela tiden. Ibland ser han lite aggressiv ut men inte så farligt. Han är egentligen snäll. Säger jag till väldigt hårt så slutar han på mig men kan då gå över till frun eller dottern. Han är 14veckor.

Hur kan man träna bort det?Jag försöker ibland avleda honom med godis eller en leksak men det hjälper sällan. Ibland blir man så arg att man vill daska till han men jag har hört att det inte hjälper.

Mvh Thomas

Svar från Doggsons hundpsykolog, Malin Cedergren:

Hej!

Det här är ett typiskt valpbeteende och ofta blir det värre om man säger ifrån eller tar tag i valpen – det triggar den helt enkelt mer. Jag tycker överhuvudtaget inte att man ska fysiskt korrigera eller lägga ner den och hålla fast den tills ”den ger sig”. Det allra bästa ni kan göra är att ignorera valpen när den gör så, att försöka avbryta och avleda bitandet till något annat. Försök se när detta sker – är det oftast på kvällen när valpen är övertrött eller kan det ske när ni klappar och myser vid valpen, eller är det när ni leker vilt med honom? Om ni kan se något mönster i det blir det så mycket lättare att träna valpen.

När jag säger att ni ska ignorera valpen, så menar jag att ni ska ställa er upp och lägga armarna i kors över bröstet och inte ens titta på honom och vara alldeles passiva. Att titta på honom i det här läget ger honom den uppmärksamhet han vill ha och kan hjälpa till att förstärka och bibehålla beteendet, vilket ni givetvis inte vill. Hjälper inte detta, så gå ifrån valpen tillfälligt, låt honom lugna ner sig och kom sedan lugnt tillbaka igen och se om det nu går att vara nära utan att han blir som en ”piraya”. Avbryt genom att göra ett uppmärksamhetsljud eller träna in en positiv avbrytare: http://www.youtube.com/watch?v=TBvPaqMZyo8 och avled honom genom att be honom om något annat beteende (sitt, ligg, eller vad det nu kan vara) eller genom att ge honom ett alternativ till att bita i era kläder (tuggleksak, gosedjur, tuggben, etc). Kan ni förutsäga när han kommer att börja bita – exempelvis vid en viss tid på kvällen – så försök förekomma honom och ge honom något att tugga på INNAN han börjar bita er.

Det kan vara olika situationer som triggar honom att bita er eller nafsa i kläderna. Då är det bra att träna alla de här olika situationerna med valpen och se till att göra det så lätt som möjligt för honom att lyckas med att inte bita från början och sedan successivt försvåra det. Jag skickar med en länk till en träningsvideo från YouTube, så att ni kan se hur ni kan gå till väga: http://www.youtube.com/watch?v=c77–cCHPyU samt även en som handlar om hur man lär valpen att låta bli kopplet: http://www.youtube.com/watch?v=IR7TvrUQ_1k

Lycka till!

Malin Cedergren, hundpsykolog, Björkhaga Hundskola.

Vill du också ställa en fråga till Malin? Det kan du göra här.