Hur få hund och katt att gå ihop?

18 december, 2013, 20:09

Fråga till hundpsykologen:

Hej,

Vi köpte för en dryg månad sedan en Kerry blue terrier, född 7/3, dvs ca 4,5 månad gammal nu. Vi har också en tre år gammal katt hemma och det är väldigt kämpigt att få dessa två att komma överens. Vi bor i lägenhet i stan men med stor grön innergård samt balkong som katten kan gå ut på. Det är ju bra för katten men gör samtidigt att hon helst håller sig hemifrån nu.

Ska vi träna på att få ihop dem måste vi alltså ”tvinga” katten att vara inne i lägenheten. Hunden, å sin sida, är väldigt ”på” när det gäller katten. Vill förmodligen leka men gör det på sitt väldigt burdusa hundvis och blir som besatt av katten och skäller och gläfser mot henne. Uppfödaren och även andra har rått oss att låta dem konfronteras så att katten får möjlighet att fräsa ifrån och själv sätta gränserna, dvs ge hunden en råsop med tassen/klorna.

Kruxet är att katten inte är så himla tuff och även om hon fräser och har sopat till hunden några gånger så kryper hon helst ihop och försöker ”försvinna från sin egen kropp”. Och hunden bryr sig inte nämnvärt över att katten rivit till henne. Hon blir också som besatt av var katten är, även när hon (katten) lämnat lägenheten. Har liksom svårt att ”släppa det”.

Det senaste tipset vi nu fått av hundvan bekant är att vara stenhårda när det gäller NEJ till hunden mot att gå på katten. Nolltolerans alltså. Använder blomspruta med vatten, vilket funkat, samt belönat med pyttesmå bitar av köttbullar (i stället för tråkigt hundgodis) när hon gjort rätt och bra.Detta verkar vara den mest framkomliga vägen hittills men vi får ta det i ytterligt små doser, annars pallar varken katten eller hunden (eller vi).

En del säger att ”ja, ni har ju skaffat en terrier”, underförstått; de är nästan omöjliga att få fason på, men vi vill ändå inte ge upp att det ska gå att få dem att åtminstone acceptera varandra på ett någorlunda fredligt vis.

Har du någon erfarenhet av katt/hundträning och kan du ge några råd i hur vi ska gå tillväga?

Stort tack på förhand

Vänliga hälsningar

Katrin i Stockholm

Svar från Doggsons hundpsykolog, Malin Cedergren:

Hej!
Jag tycker absolut inte att ni ska ge upp, utan fortsätta att försöka få dem att kunna samsas under samma tak på ett någorlunda fredligt vis – för allas skull! Det går att lösa, som de flesta problem gör, men det kan ta lite tid och lite finurlighet från er sida. Först och främst skulle jag vilja att ni ser över hur det ser ut inomhus för katten – finns det höga platser, som hon kan hoppa upp på och komma undan och känna sig säker på? Om inte försök ordna lite olika sitt- och liggplatser för henne på högre höjd, som gör att hon kan komma undan hunden.

Någon klätterställning, bokhyllor, fönsterkarmar, eller liknande brukar vara bra platser för katter att fly undan på. Kanske går det att sätta upp kompostgaller och avdela något rum med det, så katten får ytterligare någon mer fristad undan hunden. På det viset kan ni träna hunden att kunna närma sig katten utan att bli fullständigt triggad och gå upp i varv. Börja då på långt håll, så att hunden faktiskt kan vara lugn och titta på katten och klicka och belöna eller om ni inte har jobbat med klicker tidigare, beröm och belöna henne för att hon gör rätt och är lugn. Hunden vet ju faktiskt inte hur den ska bete sig med katter och det måste ni lära henne på ett bra sätt!

Jag är inget stort fan av korrigeringar och bestraffningar och gillar alltså inte blomsprutor heller, så om jag får råda er till något angående den så är det att lägga undan den. Har ni behövt använda den mer än tre gånger för att få henne att sluta bry sig om katten, så fungerar den ändå inte och ni kan så småningom behöva trappa upp korrigeringen för henne och då hamnar ni kanske i en ond cirkel. Försök ligga steget före och avbryt och avled henne och inte minst visa på ett alternativt – gärna oförenligt – beteende (t ex hunden ska sitta vid er sida, för att få klick och belöning, dvs hon kan inte samtidigt jaga katten som hon sitter ner). Samtidigt bör ni se till att hunden och katten inte kan träffas om inte ni är med, så att hunden inte kan jaga katten när ni inte är där och bli förstärkt i det beteendet. Det går kanske att dela upp lägenheten på något vis eller att katten får vara utomhus när ni inte är hemma. Det vet ni bättre än jag!

Jag har i nuläget fyra katter och en hund och det har aldrig varit några problem dem emellan. Katterna är 9 resp 8 år gamla och hunden är 11 år. Hans första två år levde han med en äldre katt, som inte var vidare förtjust i hundar, men å andra sidan inte heller brydde sig särskilt mycket om honom. Första gången de träffades var han kopplad, så att han inte kunde jaga henne och det kanske kan vara ett bra förslag när ni nu introducerar dem för varandra. Det kan som sagt ta lite tid för dem att vänja sig vid varandra, men med en stor portion tålamod och lite olika handlingsplaner kommer man långt.

Tveka inte att ta kontakt med en van och erfaren hundpsykolog, som har arbetat med den här typen av problem tidigare och som givetvis använder sig av moderna, vetenskapligt grundade och belöningsbaserade träningsmetoder.

Lycka till!

Malin Cedergren, hundpsykolog, Björkhaga Hundskola.

Vill du också ställa en fråga till Malin? Det kan du göra här.