Skäller och morrar på promenaderna

18 december, 2013, 20:00

Fråga till hundpsykologen:

Hej Malin!

Vi har en Jack Russell som är drygt 7 månader. Som du vet är de ”intensiva” och kräver mycket stimulans, vilket vi försöker att i allra högsta grad ge vår hund i form av promenader och olika ”tänk” övningar och lydnad. Vi går blandat i skog och på vanlig ”väg”.

Ibland får han springa löst och ibland i koppel. På våra promenader möter vi mycket människor och djur. Springande människor, barn, cyklande människor, hästar och andra hundar. Vid dessa möten drar vår hund och skäller eller morrar. Men han är inte aggressiv. Jag försöker få hans uppmärksamhet genom att sätta honom ner och ha godis i handen. Ibland funkar det och ibland inte. Jag undrar om jag gör rätt? Eller har du något annat tips. Han är en väldigt snäll hund, men jag vill inte att andra ska bli rädda när han skäller och drar.

MVH

Lena W

Svar från Doggsons hundpsykolog, Malin Cedergren:

Hej Lena!

Jag har skrivit om hundmötesproblematik i tidigare svar (läs mer om hundmöten här) och för att göra en kort checklista av vad du kan göra är det följande:

  1. Ta ut avståndet till den mötande människan/hunden/cykeln, etc. – jag kallar det för trigger. Det ska vara på ett sådant avstånd att din hund INTE reagerar genom att skälla och morra, utan han ska vara lugn och lugnt titta på triggern.
  2. Lär honom att han får klick och belöning när det kommer någon – klicka och belöna för att han lugnt tittar på triggern.
  3. När han lugnt kan titta på triggern (det som normalt får honom att reagera) kan du prova att ”hålla inne klicket” (dvs vänta med att klicka) för att se om han vänder sig om och tittar på dig, då klickar du och belönar för att han tittar på dig. Det är det här som kallas skvallerträning.
  4. Lär in ett uppmärksamhetsljud (t ex en vissling eller ett pussljud) och det gör du genom att exempelvis vissla, ge en godisbit, vissla, ge en godisbit, vissla, ge en godisbit, etc tills han reagerar positivt på det där ljudet och vänder sig om mot dig nästan automatiskt så fort han hör det. Dehtta kan du sedan använda när du behöver hans uppmärksamhet och du vill att han ska titta på dig.
  5. Nu är det dags att lära din hund att man även kan passera andra hundar och även här behöver du ta ut avståndet, så att han INTE reagerar på sitt vanliga vis. Klicka och belöna för att han följer vid din sida, för att han tittar på dig, för att han tittar lugnt på den andra hunden, för att han återigen tar kontakt med dig, etc. Jag brukar använda mig av att gå i båge runt den mötande hunden och i början kan bågen vara stor, för att sedan successivt krympa. Reagerar han är ni för nära triggern och du behöver ta ut avståndet ytterligare.

Det funkar att göra som du gör också, men det låter mer som en muta och frågan är hur mycket hundar lär sig när vi håller en godisbit framför nosen på dem vid exempelvis hundmöten. De är oftast så fokuserade på godisbiten att de bara ser den och inget annat och då är det bättre att lära in ett alternativt beteende, dvs hur  vi vill att han ska bete sig vid hundmöten. Då ändrar vi inte bara hans beteende, utan även hans känsla vid dessa möten och han får en positiv och bra bild av dem och vet dessutom hur han ska bete sig.

Tveka inte att ta kontakt med en hundpsykolog eller att gå en hundmöteskurs för att få hjälp med problemet! Se bara till att instruktören eller hundpsykologen använder sig av positiva, moderna metoder och gärna med klickerträning! BAT (Behaviour Adjustment Training) är också ett bra sätt att arbeta med hundmötesproblematik och kanske finns det någon i din närhet, som använder sig av det!

Stort lycka till!

Malin Cedergren, hundpsykolog, Björkhaga Hundskola.

Vill du också ställa en fråga till Malin? Det kan du göra här.