Har vår hund slutat lita på oss?

18 december, 2013, 20:18

Fråga till hundpsykologen:

Vi har en lagotto kille som nu är 10 mån. Han har redan från början när han var liten morrat och försökt att bita när han inte fått som han velat. Först försökte vi att avleda detta beteende men det blev inte bättre. Ibland var det när vi skulle ta saker från honom som han inte fick ha men detta fungerar bra nu med byteshandel. När vi hade honom första gången hos frisören så hade han inte varit så lätt att tas med så hon sa till oss att lyfta upp honom i nackskinnet och släppa ner honom när han lugnat sig. Jo detta hjälpte till viss del. Han fick en öroninflammation och ville inte att vi rörde örat och då tänkte jag att jag ska visa honom att det är jag som bestämmer så jag gick in i kamp med honom. Han tappade säkert förtroendet för mig där.
Nu är han 10 månader och är en trevlig social, glad hund. Älskar andra hundar och barn. Men ibland morrar han åt oss t ex när han ligger på golvet och vi lyfter upp honom och då har vi kampat igen. Häromdagen högg han mig vid ett sånt tillfälle. Jag är säker på att det är så att han tappat förtroendet för oss för vi kampat med honom. Hur ska vi gå tillväga för att kunna lösa detta? Han gör alltså så här endast när han känner sig trängd. Frågade en veterinär men hon sa bara ”typiskt lagotto” och det köper jag inte. Vi älskar ju vår kille.

Svar från Doggsons hundpsykolog, Malin Cedergren:

Hej!
Jag tror att du har helt rätt i din tanke om att din hund tappar förtroendet för dig när du går in i kamp med honom om olika saker. Han beter sig som han gör för att han känner sig trängd och för att tilliten inte riktigt finns där och när du går ”in i kamp” med honom, som du själv beskriver det, så bevisar du ju faktiskt för honom att han inte kan lita på dig.

En hund som morrar försöker tala om för oss att han inte riktigt litar på oss när det kommer till vissa saker – antingen har hunden en resurs (leksak, mat, godis, grisöra eller vad det kan vara) som han inte vill bli av med, eller så är det någonting annat. Jag tycker att det är viktigt att våra hundar kan känna att de får lov att ha sina resurser i fred och jag hade aldrig gått in och försökt ta den där resursen ifrån honom. Däremot hade jag fått mig en tankeställare och funderat mycket kring varför han inte litar på mig och om det är något jag har gjort för att han inte kan lita på mig i de situationerna.

Varför lyfter ni upp honom när han ligger på golvet och morrar åt er? Finns det någon anledning till det eller är det för att ni vill göra något med honom? För jag hade inte lyft upp en hund som så tydligt talar om för mig att han vill vara ifred.

Jag tycker att det verkar som om det i många fall handlar om att han inte känner sig ok med hantering, så därför ska du få ”hemläxa” av mig och se till att träna på just det här med honom och ändra hans förväntan på att bli hanterad av er.

Hanteringsträning
Din hund ska vara lugn, avslappnad och gärna lite trött innan du börjar med de här övningarna. Lämplig tidpunkt kan vara på kvällen när hunden har gått och lagt sig framför tvn eller liknande och är helt avslappnad. Du måste skapa goda förutsättningar för att träningen ska bli så lyckad som möjligt.

Använd små godisbitar och ha din klicker redo (läs om klickerträning här). Går alldeles utmärkt att göra utan klicker och med ett markörord istället (jag använder mig själv av ”yes”).

Håll träningssessionerna korta: 1-5 minuter.

Gå långsamt fram och gör det roligt och positivt (en negativ erfarenhet kan ha en långvarande negativ konsekvens).

Desensitivisering och motbetingning används för att underlätta avslappning vid hantering.

Börja med att vidröra din hund lätt på en speciell kroppsdel i en sekund. Klicka medan du rör vid honom. Ta bort din hand. Ge din hund en godisbit/belöning. Kroppsdelar du kan inkludera i träningen är:

Huvud
Nacke
Bröst
Ben
Öron
Skuldror
Mage
Tassar
Nos
Rygg
Rumpa
Hals
Mun
Svans
Armbågar/knä

När din hund är avslappnad och bekväm med att du försiktigt rör vid honom i en sekund på de olika kroppsdelarna, kan du öka till 2 sekunder, 3 sekunder, 4 sekunder, etc.

Öka gradvis trycket i beröringen och minska samtidigt varaktigheten i beröringen (alltså korta ner tiden för beröringen). Tryck i 1 sekund. Klicka när du rör vid honom, ta bort handen och erbjud en godisbit. Öka gradvis graden av tryck.

Använd en hand för att röra vid hunden och en för att klicka. Klicka inte i hundens öra.

Lyft tassen och minska samtidigt varaktigheten, d.v.s. lyft och släpp i princip med detsamma. Bygg långsamt upp varaktigheten. Klicka precis när du lyfter tassen, släpp och belöna. Klicka när du hållit i tassen i 0,000001 sek och belöna, och fortsätt så att bygga upp varaktigheten.

Än en gång – gå inte in i kamp med honom om saker och ting, utan visa att han kan lita på dig istället och se till att träna på sådant som inte fungerar! Gör på det på ett sådant vis att han inte blir osäker och rädd, utan tycker att hanteringen (eller vad det nu kan vara) är något positivt och bra istället!

Lycka till!

Malin Cedergren, hundpsykolog, Björkhaga Hundskola.

Vill du också ställa en fråga till Malin? Det kan du göra här.