Är det rätt att ha hunden på dagis?

18 december, 2013, 20:25

Fråga till hundpsykologen:

Jag har en mycket pigg 12-årig jack russel som nyligen börjat på hunddagis på halvtid. Hunddagiset är litet och ligger på landet. Det är en kvinna som håller i det och jag litar på hennes kompetens. Men är osäker om hunddagis är rätt för min hund. Han tycker inte om så många andra hundar och det tar hon hänsyn till.

Han har egen box och promenerar tillsammans med lämpliga hundar. Fördelarna med dagiset är att han slipper dåliga hundmöten i stan och att det har minskat min stress med att försöka få ihop dagarna med dagmattar och släktingar. Nu är frågan om hunddagiset är bra för honom eller inte? Han börjar darra när vi kommer dit och han vill inte bli lämnad. Men jag kastar ut mat i hans box och så går jag bara därifrån. Det är lite jobbigt men det är värre när jag hämtar honom. Alla hundar skäller på min bil utom han. Men direkt han ser mig börjar han skälla ljust och varvar upp sig totalt.

Jag försöker verkligen inte göra någon grej av hämtningen. Han snurrar och hoppar och far och sen sitter han och flåsar och smågnäller i en 10 minuter i bilen. Men sen lugnar han sig och jag kan inte märka något på honom efter det. På kvällen är han som vanligt. Han är inte uppvarvad och inte tröttare än vanligt.

Hon som håller i hunddagiset säger att han har det bra och att det verkar som han är trygg i sig själv. Hon säger att om han inte skulle trivas så skulle hon inte vilja ha honom där. Hunddagiset skulle vara perfekt för oss (om det nu skulle fungera för hunden) i väntan på att svärfar tar pension.

Jag har tidigare satt ut en annons i tidningen om dagmatte och fått en hel del sökande men ingen som kändes som ett bra alternativ. Det känns tryggt att veta att han tas hand om en hundmänniska men fixar han att vara på ett dagis? Hur ska jag göra?

Svar från Doggsons hundpsykolog, Malin Cedergren:

Hej!
Av hans beteende att döma verkar det som om han blir lite stressad av att vara på hunddagiset, men det är svårt för mig att säga att det verkligen är så. Kvinnan som håller i hunddagiset säger ju att han trivs och har det bra under dagen och jag tycker inte att det finns någon anledning att misstro henne. Hans uppvarvade beteende när du hämtar honom beror kanske på något annat – exempelvis glad förväntan på att du kommer? Jag vet inte hur länge han har varit på hunddagiset när du skrev brevet till mig, men om han fortfarande uppvisar samma beteende hade jag nog sett mig om efter andra alternativ. Har han aldrig varit på hunddagis tidigare, så kan det ju ta ett tag för honom att vänja sig vid det och vid alla hundar och nya rutiner. Han är ju trots allt 12 år gammal och kan behöva lite tid att vänja sig.

Hoppas att allt fungerar nu och att han har börjat trivas på dagiset eller att du har hittat en annan bättre lösning om det visade sig att det inte fungerade för honom!

Lycka till!

Malin Cedergren, hundpsykolog, Björkhaga Hundskola.

Vill du också ställa en fråga till Malin? Det kan du göra här.