Hundar lever farligt i juletid

16 december, 2013, 15:10

© Doggson.se. Hundar lever farligt i juletid

Choklad, julmat, julnötter och presentsnören, ja allt hör julen till, men kan också vara farligt för våra hundar. Här följer lite tips och råd om hur du kan göra för att ge din hund en mindre farlig jul.

(Artikeln även publicerad på Doggson i december 2012.)

Håll chokladaskar borta från hunden, choklad innehåller nämligen teobromin, ett ämne som är farligt för hundar och som kan ge chokladförgiftning. Har hunden fått i sig mycket choklad, särskilt mörk, kan den till och med dö. Kontakta veterinär direkt om du misstänker att din hund fått i sig choklad.

– Var även försiktig med den vanliga julmaten. Se till att skinkan får svalna på ett ”hundsäkert” ställe, annars kan frestelsen bli för stor. Undvik att ge hunden ben som börjar på f: fågel-, fisk- eller fläskben. Hundar mår heller inte bra av fet och salt mat, säger Lotta Möller, veterinär på Agria Djurförsäkring.

Granbarr och annat som kan skada

Annat som också är vanliga orsaker till veterinärbesök är pepparkakor, ojästa degar, rå lök och stearin. Både saffran och russin är giftiga för hundar, russin kan till exempel ge hundar njurskador.

Tänk också på att dammsuga noga under granen, eftersom hundmagar inte kan smälta granbarr.

Även julklappar och julpynt kan skada hunden, till exempel kan hundtassar skadas av trasiga julgranskulor av glas. Många hundar tycker också att presentsnören är roliga att busa med, men det är farligt för hunden att tugga i sig då det kan skada och skära sönder tarmarna.

– Se också till att hunden inte tuggar i sig julpynt eller barnens leksaker. Man upphör aldrig att förvånas över alla konstiga saker som plockas ut ur hundmagar: valnötter, legobitar, små leksaker, till och med damtrosor och nylonstrumpor, berättar Lotta Möller.

Tänk också på att julblommor är giftiga för hundar, särskilt julstjärnan.

Veterinärer håller också stängt

Många veterinärer också firar jul och därmed är många kliniker stängda.

– Ofta kan ett kvalificerat råd per telefon hjälpa dig att avgöra om ditt djur behöver akut vård och hur sjukdomen kan behandlas, fortsätter Lotta Möller och tipsar om Agrias Telefonveterinär som håller öppet när många kliniker har stängt. Där kan man också få information om närmaste veterinär med akutmottagning.