Har vår hund blivit dominant?

16 november, 2013, 13:17

Fråga till hundpsykologen:

Hej!

För cirka 8 månader sen tog vi över en hund som blivit vanvårdad under en längre tid. Han hade blivit lämnad ensam i bland upp till 48 timmar om och fick i snitt gå ut en halvtimme om dagen men en kost av lite pasta i bland vilket hade lett till att hans muskler i bakben hade näst intill förtvinat (han är av rasen american bully).

Vi har kämpat på med honom för att få tillbaka honom till hans forna glans. Problemet är att han alltid struntat i andra hundar och aldrig visat några tecken på dominans men i takt med att han blir bättre verkar hans självförtroende växt och när vi möter andra hundar och han ska hälsa ställer han sig i dominans med huvudet i en båge och hakan på ryggen på den andra hunden. Detta är ett nytt beteende men jag vill så fort som möjligt veta hur jag ska träna bort det innan det blir ett problem.

Vi har en tik sen innan och han har aldrig visat någon dominans mot henne utan detta är bara mot hundar utanför ”flocken”.

Snälla ge mig tips hur vi ska få bort detta.

MVH Jenny

Svar från Doggsons hundpsykolog, Malin Cedergren:

Hej Jenny!

Det jag spontant känner när jag läser om din hunds beteende, så kan det ju vara så att hans socialisering med andra hundar inte har varit särskilt omfattande eller ens tillräcklig och att han nu när han har mer energi och kraft, så visar sig detta. Detta är givetvis bara en gissning och jag vet inte om det stämmer. Jag vet heller inget om hans ålder, men om han under tiden ni har haft honom blivit mentalt vuxen också (sker i 2-4 års åldern beroende på ras) så kan det förklara en del av beteendet också. Det är med andra ord ett fullständigt normalt beteende, även om det kanske inte är något önskvärt sådant. Han testar gränserna och ser vad han kan ”komma undan” med, om du förstår hur jag menar.

Det jag spontant känner är att jag hade inte låtit honom hälsa på okända hundar under en period, utan bara på hundar som han känner sedan tidigare. Innan han får hälsa på de kända hundarna, så kan ni ju gå en gemensam promenad med hundarna kopplade, så att de får en chans att nosa av varandra och kanske också gå av en del av energin innan de får vara lösa och leka tillsammans.

För egen del tycker jag att det är bättre med några få hundkompisar, som min hund känner väl och kommer bra överens med, än att han ska hälsa på allt och alla, men det är en smaksak. Arbetar du med klicker, så skulle du kunna klicka och belöna honom för att han är lugn i närheten av den andra hunden, tittar lugnt på den andra hunden, hälsar fint på den andra hunden, etc. Det finns flera bra böcker, som berör problemet och beskriver hur du kan jobba med det: Click to calm (eller Klickerträning och lugnande signaler, som är den svenska översättningen) av Emma Parsons och Behavior Adjustment Training av Grisha Stewart.

Det är svårt att lägga upp en träningsplan för problemet utan att ha träffat hunden och jag vill som vanligt råda er att ta kontakt med en kunnig och duktig hundpsykolog, som arbetar med klicker och justa metoder (ingen form av bestraffning/korrigering) om ni behöver mer hjälp för att komma tillrätta med beteendet.

Lycka till!

Malin Cedergren, hundpsykolog, Björkhaga Hundskola.

Vill du också ställa en fråga till Malin? Det kan du göra här.

Doggson - Hundbutiken