Hunden gillar inte att åka bil

22 oktober, 2013, 16:09

Fråga till hundpsykologen:

Vi har en golden retriever som blir 5 år och som vi tog över när han var 3 1/2. Redan då fick vi veta att han inte är förtjust i att åka bil. Förre ägaren konsulterade en veterinär som åkte med i bilen och konstaterade att hunden inte mår illa i bilen, så det är inte orsaken. Vi har tränat honom på att åka och det har funkat.

Han fick en annan goldenkompis som vi promenerade tillsammans med och då gick det enklare att sätta sig i bilen när jag nämnde hans namn. Men, nu är vi tillbaka på ruta ett. Han lägger sig och trycker kroppen och huvudet mot backen och visar tydligt att han inte vill in i bilen. (vi har en kombi där vi delat av bagageutrymmet så att han inte har hela att röra sig på).

Nu har jag börjat öppna bakdörren, sätta mig där och locka med godis. Efter viss tvekan kommer han och tar godiset, han har till och med satt upp tassarna och stoppat in huvudet och tagit godis. Men han reagerar direkt om man tar honom över ryggen när han står så, och lägger sig direkt. Är det bara att ha tålamod och fortsätta ”träna”? Vad kan det vara som ger honom sådant obehag eftersom det ju faktiskt har funkat bra en längre tid? (som information: han hoppar inte in i bilen utan sätter upp tassarna på tröskeln till bakluckan och vi lyfter in honom).

Svar från Doggsons hundpsykolog, Malin Cedergren:

Hej!

Jag har själv en golden, som inte alltid har varit så förtjust i att åka bil. Han är numera 11 år gammal och p.g.a. hans artros bestämde jag mig för att köpa en ramp till honom. Rampen tränade jag in väldigt positivt med klickerträning – en tass på rampen gav klick och belöning, två tassar på rampen – klick och belöning igen, ett steg fram – klick och belöning, tre tassar på rampen – klick och belöning, ett steg fram – klick och belöning och jag använde mig även av målhand (dvs hunden ska dutta med nosen på handen för att få klick och belöning) och tillslut hade vi en glad och nöjd golden kille, som stolt gick in och ur bilen. Jag kunde se på honom att när jag tidigare lyfte in honom på samma sätt som du gör med din hund, så blev han väldigt låg. Han ville inte gärna gå fram till bilen för han visste att vad som skulle hända, men i och med att vi ändrade förutsättningarna helt, så går han mycket gladare fram till bilen.

Det är inte säkert att det här fungerar på din hund – alla hundar är ju individer – men det kan kanske vara värt ett försök? Kanske har någon vän eller bekant en ramp du kan låna för att prova och se om det kan hjälpa er. Det är dock mycket viktigt att du inte tvingar upp honom på den, utan att han faktiskt får prova sig fram själv med stöttning från dig. Första gången jag lät honom gå upp på rampen hade jag hjälp av två personer – en som stod bakom och stöttade och en som stod på motsatta sidan från mig. Deras uppgift var bara att stå där och eventuellt sträcka ut en hand och stötta upp honom, men inte trycka framåt eller tvinga framåt. För att hunden ska få en positiv bild av rampen och tycka att det är roligt är det viktigt att han själv väljer att gå uppför den och att han faktiskt tycker att det känns tryggt och bra. Första gången du tränar kan kanske delmålet vara att han ska stå med båda framtassarna uppe på rampen och ha en glad och positiv känsla. Allt beror på just din hund hur fort ni kan gå framåt och eftersom han verkar ha en väldigt negativ bild av bilåkning hade jag gått väldigt lugnt framåt.

Något du kan prova i samband med bilåkningen är ju ADAPTIL/DAP – halsband eller spray, se tidigare inlägg för info om vad det är – eller lavendel (har också lugnande effekt) samt att ladda bilåkningen med att enbart åka till SUPERROLIGA ställen och hitta på det som er hund gillar allra, allra mest under en period.

Har du inte tidigare arbetat med klickerträning kan du kanske kontakta en bra och kunnig hundpsykolog, som givetvis arbetar med klickerträning, för att få hjälp att träna det här. Jag hoppas också att ni har varit och kollat så att det inte är någon form av smärta som är inblandad i det – jag tänker när han ställer sig med framtassarna upp och blir inlyft så kanske det gör ont någonstans. Det är aldrig fel att kolla med en veterinär för säkerhets skull – kan kanske vara en begynnande artros också! Min goldenkille började visa symptom på artros när han var i 5-årsåldern!

Lycka till!

Malin Cedergren, hundpsykolog, Björkhaga Hundskola.

Vill du också ställa en fråga till Malin? Det kan du göra här.

Doggson - Hundbutiken