Tvåårig tik kissar fortfarande inne

1 september, 2013, 21:50

Fråga till hundpsykologen:

Hej!
Jag har en fundering som jag funderat på länge men kommer inte fram till vad som är problemet. Jag har en chihuahuatik på två år, som har en tendens att kissa där det är mjukt (mattor, sängen, soffan) även fast hon varit ute. Det är dörrmattan som de oftast händer på, men har hon chansen att komma upp i soffan när ingen ser så sätter hon sig där med, så nu har vi grindar in till vardagsrummet.

I sängen kissar hon sällan, längesen sist, men nu idag gjorde hon en jättepöl i sängen, och fortsatte skvätta på golvet, vilket hon inte brukar göra. Nu har hon nyss fått valpar (två dagar gamla idag) kan det vara att hon just idag markerade i rummet just för att hon har valpar?
Har nämligen en till hund, en schäfer som aldrig gjort sina behov på någonting. Vad kan det bero på att hon kan kissa i sängen/soffan/mattan annars, när hon inte har valpar?

Hon är ute varannan till var tredje timme och jag ser alltid till att hon gör ifrån sig när vi är ute. Hon markerar mycket när man är ute också, d v s hon kan kissa flera gånger på en sträcka på 100 meter. Varför gör hon så? Hon har blivit mycket bättre på att inte markera inne, men jag vill ha bort de HELT! Tacksam för svar.
Mvh
Linnea

Svar från Doggsons hundpsykolog, Malin Cedergren:

Hej Linnea!
Nu vet jag inte exakt när din tik kissar i soffan eller i sängen, om det är i samband med att ni har haft gäster hemma, men det finns de som menar att en hund som kissar i sängen (ofta huvudkudden) eller soffan är stressade. Om hunden är rädd för människor och det finns främmande människodoft i hemmet, kan det kanske vara stress? Annars hade jag nog tagit henne till veterinären för att säkerställa att det inte är någon urinvägsinfektion som spökar – givetvis behöver det inte vara det, men jag tycker att det är bra att utesluta att det finns några fysiska fel som orsakar problemet. Med tanke på att det ofta sker på mjuka material och att det kan ske även efter att hon precis varit ute, så kanske det lutar åt någon form av osäkerhet eller stress.

Det finns en del tikar som beter sig mer eller mindre som hanhundar och kissar och markerar ofta på promenaden och t o m lyfter på benet. Det är inget att oroa sig för och det finns vissa teorier om att det kan bero på hur många hanhundar och tikar det varit i kullen och hur de har legat i magen – om en tik har legat mellan två hanhundar kan hon påverkas av hanhundarnas testosteron och därmed uppvisa ett hanhundslikt beteende (kissa och markera ofta, lyfta på benet, etc) och vice versa.

Får du inte rätt på beteendet så tveka inte att ta kontakt med veterinär i första hand för att utesluta sjukdom och hundpsykolog i andra hand!

Lycka till!

Malin Cedergren, hundpsykolog, Björkhaga Hundskola.

Vill du också ställa en fråga till Malin? Det kan du göra här.