Doggson testar stretchkoppel

13 augusti, 2013, 19:56

Doggson testar ROK Straps. Foto: Victoria Wågert Mattsson

Doggson har testat ett nytt stretchkoppel från australiensiska ROK Strap. Stretchkopplet är gjort av kraftig naturgummi klätt med ett slitstarkt polyestertyg. Enligt ROK ska det skydda hundens nacke och rygg, samtidigt som du som förare slipper hårda ryck i armarna.

Visst är det viktigt att vi lär våra hundar gå fint i koppel utan att dra och rycka, men med unga hundar och valpar kan det ju ta ett tag innan träningen är klar. Då kan det vara bra att ha ett stretchande koppel, både för dig och din hund.

Stretchkopplet är bastant och känns stabilt i handen, och det känns välgjort och kvalitativt. Haken är rejäl och gjord i ett lite mörkare material än den vanliga silvriga färgen man brukar se på andra koppel. Mellan handtaget och kopplet sitter en rejäl D-ring, som man enligt tillverkaren kan hänga vattenflaskan i, eller varför inte en bajspåsehållare.

Kopplet har ett extra ”handtag” längre ner mot halsbandet, som gör att man kan hålla hunden lite närmre till exempel vid hundmöten eller i trafiksituationer. Det extra handtaget funkar bäst när vi testar med lite större hundar, till doggsonredaktionens små bichon havanaiser tyckte vi att det satt lite för långt ner.

Doggson testar stretchkoppel. Foto: Susanne EnerothMaterialet är tyngre än i de flesta andra koppel, och lite styvare, vilket märks särskilt i det vadderade handtaget. Det gör att man får ett bra grepp, men vill man snurra kopplet några varv runt handen blir det lite svårare eftersom det är för styvt.

Längden på kopplet är något kortare än ett vanligt standardkoppel, men å andra sidan gör det också att man kan ha bättre kontroll på hunden vid promenaderna.

I det stora hela är som sagt stretchkopplet ett rejält koppel, som känns kvalitativt och som ligger bra i handen.

Läs mer Rok Straps hemsida.