Hur ska jag få hunden att sluta skälla?

27 juni, 2013, 09:46

Fråga till hundpsykologen:

Jag har en finsk lapphundstik som är tre år. Jag bor så jag har min lilla trädgård mot en gång och cykelväg. Det har tidigare gått bra men sedan ett år ungefär har Svea börjat skälla och springa längs med stängslet när någon går förbi med hund, ibland på de utan hund också. Och nu det sista även på de hundar hon känner. Jag tycker det är ett oacceptabelt beteende. Jag har nu försökt själv på olika sätt men jag lyckas inte!!
Hon är ganska vaktig av sig, men samtidigt osäker. Jag vill ju kunna vara ute i trädgården och slappna av, vill ju också att hon ska kunna vara ute där när inte jag är med.
Jag vet inte om det har med det att göra, men grannens barnbarn har haft sin hund där i flera månader och de går inte ihop, den hunden brukar flyga på staketet emellan oss och sticka in nosen i en springa och vrålskälla, det är en Mallinois. Jag har då aldrig släppt ut Svea själv utan står vid staketet för att hindra den andra hunden, jag har bett dem om att inte släppa fram den till staketet… Svea lyder mig då direkt och går inte i närheten. Men detta kanske har bidragit negativt på något sätt? Jag vet inte hur jag ska gå vidare, har du något råd?

/Veronica

Svar från Doggsons hundpsykolog, Malin Cedergren:

Hej Veronica!
Det är inte ovanligt att hundar vaktar vid staketet och det är ett väldigt förstärkande beteende i och med att de ”lyckas jaga iväg” personerna som går förbi varje gång. Den finska lapphunden har ju både vakt och vall, som ursprungligt användningsområde (Källa: Svenska lapphundklubben) och jag kan också tänka mig att de generellt sett har lätt till skall. Visst kan upplevelserna med grannhunden spela in – särskilt om hon är en känslig individ. Hon känner sig kanske inte trygg i trädgården på egen hand och agerar därför utåt på hundar som passerar och som hon upplever som ett hot. Bra att du stöttar henne och ställer upp för henne i de situationerna!

Ett första steg är att inte låta Svea vara ensam ute i trädgården – åtminstone under tiden du tränar det här med henne. Du kan sätta upp någon form av tillfälligt staket (kompostgaller förslagsvis) en bit innanför det verkliga staketet, då skällande vid tomtgränsen ofta minskar om de inte har möjlighet att springa ända fram till de förbipasserande. Se också till att hon är sysselsatt med någonting annat när hon är där ute – gärna någon form av sökarbete (leta godis/mat/leksak), eller att hon har en Kong, och gärna så att du är precis intill henne om hon skulle titta upp och reagera på de som passerar. Om hon skulle reagera försök avleda henne genom att glatt kalla hennes namn eller genom att göra ett uppmärksamhetsljud (pussljud eller vissling) och när hon vänder sig mot dig får hon något riktigt gott godis, som belöning för att hon valde rätt. Aktiveringen har många fördelar – dels att hon blir sådär skönt trött i huvudet och förhoppningsvis inte bryr sig så mycket om att det går förbi någon.

Du kan också prova att lära henne ett alternativt, gärna oförenligt beteende, dvs när det passerar någon utanför er tomt ska hon sätta sig där hon är och titta lugnt, eller komma till dig och sätta sig eller vad det nu är du skulle vilja att hon gjorde istället. Tanken med ett alternativt, oförenligt beteende är att är hon hos dig kan hon inte springa längs staketet och skälla på hundarna. Givetvis får hon någon form av smaskig belöning för att hon väljer att stanna hos dig. Det måste ju löna sig att sätta sig hos dig istället för att jaga efter hundarna och människorna, vilket är självbelönande/självförstärkande.

Om du inte kan lösa det på egen hand, så tveka inte att ta hjälp av någon kunnig och duktig hundpsykolog, som använder sig av moderna, belöningsbaserade och etiska träningsmetoder och som inte använder sig av bestraffningar och korrigeringar i någon form! Det är så mycket bättre att arbeta med de beteenden man vill ha istället för att korrigera och bestraffa beteenden man inte vill ha – både för din hund och för dig!

Med träning så kommer det här säkert att fungera bra! Tänk bara på att om hon har övat sig på det här beteendet under ett års tid, så kan det ta lite tid att lära in det nya beteendet (det du vill att hon ska göra istället), så ge inte upp. Lycka till!

Malin Cedergren, hundpsykolog, Björkhaga Hundskola.

Vill du också ställa en fråga till Malin? Det kan du göra här.

Doggson - Hundbutiken