Hur ska jag få hunden att sluta dra?

13 maj, 2013, 22:14

Gå fint i koppel
Fråga till hundpsykologen:

Hej!
Läst mycket om hundar och sett filmer med folk som tränar hundar men vet fortfarande inte hur man tränar bort att hunden drar oerhört mycket i kopplet vid promenader och hoppar upp på folk.
När man möter någon annan hund. Jag försöker göra snabba ryck åt sidan och slakar på kopplet igen men han är stark och drar så mycket att man blir trött i armar och handleder.
Försöker stå vid sidan om eller vända sig åt andra hållet men hursomhelst så hjälper inget inte ens godis just då.

Han är alltså intresserad av allt som kommer förbi. min hundras är labrador och är 1½ år nu och hane. Provat olika koppel och sele men vet ej vad som är bäst.
Undrar också hur man ska få hunden att lyssna på inkallning om det kommer en passerande med hund och min hund är lös, alla gånger jag ropat eller sprungit efter så lyssnar han inte utan springer rakt emot dem som kommer. Jag går lydnadskurs med hunden nu men vet ej om han lärt sig så mkt ännu.

MVH/ Anna

Svar från Doggsons hundpsykolog, Malin Cedergren:

Hej Anna!
Det här är väldigt vanliga problem att hundar drar i kopplet samt är intresserade av allt som går förbi och jag håller helt med dig att det inte hjälper med godis när hunden redan är blockerad och fokuserad på den andra hunden eller människan, som passerar. Först och främst tycker jag att du ska börja med att köpa en riktigt bra sele till honom. Med en bra sele menar jag en som sitter bra och som kan motverka hans dragande och då menar jag inte några ”gåfintselar” med nylonband i armhålorna, som riskerar att skada din hund allvarligt, utan en rejäl och bra sele, som t.ex. Vgw-bältet eller Mekutiselen eller varför inte måttbeställa en sele? Visst är de kanske lite dyrare, men jag lovar dig att det är värt pengarna att investera i en riktigt bra sele till din hund! Koppel du ska använda är ett vanligt läderkoppel eller liknande, alltså inget flexikoppel.

När du har införskaffat en bra sele är det dags att gå vidare med gå-fint-i-koppelträningen. Du kanske upplever att din hund mer eller mindre slutar dra när han har fått en sele på sig, men låt dig inte luras av det, utan se till så att du verkligen tar tillfället i akt att träna honom att gå fint i koppel. Drar han inte längre lika mycket i sin nya sele har du ju massor av tillfällen att tala om för honom att han gör alldeles rätt!

Jag har skrivit om hur man lär en hund att gå fint i koppel tidigare och du kan läsa mer om det här. Det är verkligen superviktigt att du är konsekvent och aldrig låter det löna sig att dra i koppel. För annars sätter du dra i koppel på en oregelbunden belöningsfrekvens och förstärker det beteendet ännu mer, vilket du givetvis inte vill. Så från och med nu är det inte längre lönsamt för din hund att dra i kopplet!

Så här kan du träna hunden att inte dra i kopplet:

Steg 1: Ladda klickern (ett klick betyder att belöning, godis, är på väg) genom att klicka och ge hunden en godisbit, klicka och ge hunden en godisbit, klicka och ge hunden en godisbit. Tänk på att innan du har klickat och medan du klickar är din hand, som ska ge hunden en godisbit, alldeles stilla och efter  att du har klickat tar du ner handen i godisväskan och ger hunden godisbiten. Annars är risken stor att hunden bara ser din hand i godisväskan eller tittar på godisbiten i din hand och hör inte klicket över huvud taget. Upprepa tills du märker att hunden börjar reagera på klicket med förväntan.

Steg 2: Börja träna inomhus, för där finns inte så mycket som kan störa er i er träning och alltså är det överlägset bäst att börja där. Vi vill ju att ni ska LYCKAS och inte misslyckas. Antingen tar du på sele och koppel på honom redan från början eller så börjar du träna med honom lös – fördelen med att ha honom lös är att du bara behöver koncentrera dig på hunden, att klicka och belöna, vilket kan vara bra om du är nybörjare på klicker.

Du börjar med att ha din hund på din vänstra sida, gärna lite fokuserad på dig och medan du tar ditt första steg, klickar du och belönar under förutsättning att han inte redan har hunnit bort från dig. Det beteendet du klickar för är alltså att han går vid din sida. När du tar nästa steg, klicka och belöna igen, nästa steg, klicka och belöna igen, osv. Varje gång ditt högerben kommer fram, klick och belöning, varje gång ditt vänsterben kommer fram, klick och belöning. Fortsätt så tills han utan några som helst problem kan följa dig vart du än går inomhus.

Steg 3: Nu bör din hund vara så pass duktig att du kan gå vidare i träningen. Nu klickar du vid vartannat steg istället. Fortsätt så tills han utan några som helst problem kan följa dig vart du än går inomhus.

Steg 4: Sätt klickandet på en oregelbunden belöningsfrekvens, dvs räkna dina steg och var oförutsägbar. Gå ett steg, klick och belöning, gå tio steg, klick och belöning, gå två steg, klick och belöning, gå tjugo steg, klick och belöning, gå tre steg, klick och belöning, etc. Låt det inte hela tiden bara bli svårare och svårare, utan var just oförutsägbar och låt det vara riktigt enkelt emellanåt.

Steg 5: Nu kan ni ge er ut utomhus och börja om från steg 1 och jobba er framåt bland stegen igen. Varje gång du är på en ny plats kan det vara att du behöver backa i träningen och göra det enklare för honom att lyckas. Hundar är inte särskilt bra på att generalisera, utan du måste helt enkelt tala om för honom att även här ska man gå fint i koppel.

Glöm så klart inte bort att hunden givetvis måste få göra ifrån sig och nosa under promenaden och börja gärna med det, så att hans behov är tillfredsställda innan ni börjar träna! Skulle han börja dra (ibland är det svårt att bryta vanor, så stanna bara och vänta tyst på att han vänder sig om mot dig, då kan du klicka och belöna för det och låta honom komma till dig för belöningen och då bör du få honom tillbaka till ursprungspositionen igen (vid din vänstra sida) och så börjar ni om igen.

Inkallningsträningen är jag övertygad om att du kommer att få med dig på kursen du går, men några korta och bra råd kring inkallning är att alltid se till att det lönar sig att komma på inkallning. Ditt inkallningsord ska vara det mest fantastiska ord din hund kan höra och det får aldrig vara förknippat med något tråkigt eller obehagligt. Med andra ord, så försök låta bli att säga ”hit” (eller vad du nu har för inkallningsord) och sedan klippa klorna (under förutsättning att din hund absolut inte gillar att få klorna klippta) eller kalla in din hund och så är det alltid lika med att det är slut på det roliga och hunden blir kopplad.

Använd inkallningsordet med sunt förnuft och försök ladda det med så mycket positiva och roliga saker och låt det alltid löna sig att komma på inkallning.

Lycka till på lydnadskursen! Med övning hemma mellan gångerna kommer ni komma långt och ni kommer båda att lära er mycket!

Malin Cedergren, hundpsykolog, Björkhaga Hundskola.

Vill du också ställa en fråga till Malin? Det kan du göra här.