Hur kan jag få hunden att inte hoppa?

27 januari, 2013, 16:25

Fråga till hundpsykologen:

Hejsan!

Jag har en liten dvärgpudelvalp som är ca 7 månader. Det är en mkt glad och livlig liten tik:). Vi har gått valpkurs med henne och nästan allt har gått jättebra. Hon är otroligt lättlärd och mycket lydig för att vara så liten. Skäller inte, går fint i koppel, kan stanna kvar, kommer på inkallning etc.

Vi har jobbat utefter belöningsmetoden o det har fungerat super! Nu till problemet……Hon hoppar upp på folks ben så fort det kommer någon hit eller vi träffar någon ute, och är väldigt uppskruvad och glad.

Vi har verkligen jobbat med det här sedan start. Men det verkar helt hopplöst, hon blir så himla glad och kan inte styra sig. Ibland lyssnar hon på ”hälsa fint” o har alla tassarna i backen, men kan inte hålla detta mer än några sekunder….sen hoppar hon åter…..
Vet inte vad vi skall göra för att få henne att sluta med detta beteende???

Har verkligen blivit ett stort problem, tycker vi! Försöker avleda, ta i med rösten o tillrättavisa henne varje gång….men hon är lika glad o ofokuserad på vad vi säger/gör.
Vad skall vi göra för att få henne att sluta? Går det att få henne ”mindre glad” så fort någon kommer fram?
Har provat att ta undan henne när någon kommer, men så fort hon blir lös börjar hon direkt hoppa…… HJÄLP!!!!

Hade det inte varit för detta hade hon verkligen varit en perfekt hund på alla vis :) .

Oerhört tacksam för svar!

Mvh Cecilia

Svar från Doggsons hundpsykolog, Malin Cedergren:

Hej!
Det låter verkligen, som att ni har en mycket trevlig, liten hund! När det gäller alla typer av problem, så måste vi försöka se till de bakomliggande orsakerna till varför hunden gör som den gör och vad det är som får den att fortsätta att göra som den gör. I det här fallet skulle jag tro att er hund är ute efter uppmärksamhet och får just det – även om ni bannar och fyar, så får hon den uppmärksamhet hon är ute efter. Försök istället att dels ligga steget före – INNAN hon får tillfälle att hoppa upp, klickar ni och belönar (om ni jobbar med klicker) eller berömmer och belönar henne för att hon har alla fyra tassarna i marken.

Hinner hon hoppa upp, så ignorerar ni henne – vänder ryggen till, tittar inte på henne, blir som ett träd med armarna i kors över bröstet och när hon sätter sig ner, lugnar sig, slutar hoppa och har alla fyra tassarna i marken berömmer ni och belönar ni (eller klickar och belönar) henne igen. Något så litet som en blick kan räcka för att hålla beteendet vid liv, så titta inte ens på henne under tiden hon hoppar på er, men håll koll på vad hon gör i ögonvrån, så att ni kan fånga det rätta beteendet (alla fyra tassarna i marken). Försök hela tiden att ligga steget före, så att ni kan tala om för henne när hon gör rätt, istället för när hon gör fel (det ger inte så mycket information till hunden egentligen och talar definitivt inte om vad hon ska göra istället).

Det kan kanske också vara bra att avdramatisera hälsandet något – kanske hälsar ni själva väldigt intensivt på henne när ni kommer hem? Då kan det hjälpa att ni hälsar lite lugnare på henne samt instruerar era gäster att hälsa med lugna, låga röster på henne, att de kanske först bara ska komma in och hänga av sig, utan att bry sig så mycket om henne och när hon sedan har lugnat sig lite, så kan de hälsa lugnt på henne. Här kan du få ytterligare tips på hur du kan göra (länka till tidigare hälsa fint-träningstips).

Lycka till!

Malin Cedergren, hundpsykolog, Björkhaga Hundskola.

Vill du också ställa en fråga till Malin? Det kan du göra här.