Osäker och morrar vid beröring

23 januari, 2013, 09:16

Relaterad information

Tidigare inlägg om hundmöten.

Fråga till hundpsykologen:

Hejsan!
Har en lite blandrashund coton och lhasa apso på snart 5 år. Han är väldigt osäker i sig själv och är väldigt ”kär” i mig. Förutom om vi är hemma i lägenheten, där han verkar känna sig väldigt trygg.

Till frågan, han har svårt för hundmöten, vissa hundar är värre att möta och vissa andra hundar går bättre, ibland bryr han sig knappt. Kollar lite, men inget mer än så.

Även vid berörning så morrar han, ibland väldigt ”kraftigt”, och vissa gånger vi ska klappa honom är han knäpp tyst och njuter. Han har en väldigt ”svår” personlighet och jag upplever honom som schizofren, då han kan ha så olika humör från timme till timme.

Det tär verkligen i mattes hjärta av att se honom såhär, han kan ju definitivt inte må bra psykiskt. Vad gör jag??

/Tina.

Svar från Doggsons hundpsykolog, Malin Cedergren:

Hej!

Först och främst vill jag råda dig att ta kontakt med en veterinär och göra en smärtutredning. Med tanke på att du skriver att hans humör är skiftande, så låter det som om det kan vara smärtrelaterat. Har han haft några fästingar i år, så hade jag även låtit veterinären kolla honom för borrelia och andra fästingrelaterade sjukdomar, då dessa också kan ge diffusa beteendeförändringar. När det är avklarat och du har fått reda på om det är smärta eller sjukdom, som ligger bakom hans problem och fått hjälp med det, då kan du börja träna. Börja dock alltid med att gå till veterinär för att utesluta just smärta och sjukdom!

Tips på hur du kan träna hundmöten hittar du i tidigare inlägg, se länk ovan.

Malin Cedergren, hundpsykolog, Björkhaga Hundskola.

Vill du också ställa en fråga till Malin? Det kan du göra här.