Loppan utsedd till Årets bragdhund

1 december, 2012, 15:55

Årets bragdhund Loppan 2012

Rhodesian ridgebacktiken Loppan har utsetts till Årets bragdhund av Svenska kennelklubben och Agria. Loppan får utmärkelsen efter att med stor sannolikhet ha räddat matte Mona Skoglund från Ockelbo från att frysa ihjäl.

Det var den 22 september som Mona och Loppan tog sin vanliga kvällspromenad när Mona plötsligt säckade ihop, förmodligen på grund av att hon tagit ångestdämpande läkemedel tidigare under dagen. Det var kallt och blött på marken, och Mona kunde inte ta sig upp.

– Det sista jag kommer ihåg är att Loppan lägger sig på mig, berättar Mona.

Nästa morgon kom Monas son på besök och när han inte hittade sin mamma, ropade han efter henne.

– Då svarade Loppan, som aldrig brukar skälla, med skall och han kunde finna oss och tillkalla ambulans, säger Mona.

Mona kom till sjukhuset med en kroppstemperatur på 25,5 grader och personalen berättade att det troligen var tack vare att Loppan lagt sig på henne som hon klarat sig.

Årets bragdhund utses av Svenska Kennelklubben och Agria Djurförsäkring. Juryn, som bestod av Annika Klang, Hans Rosenberg och Ulf Uddman från Svenska Kennelklubben samt Magnus Berglin från Agria Djurförsäkring, motiverade sitt val så här:

”Rhodesian ridgebacktiken, Loppan, har genom sin insats visat på eget handlande och fysiskt mod. Då Loppans matte hade ramlat och blivit liggande medvetslös i skogen stannade Loppan kvar, vakade och med sin kroppsvärme höll hon sin matte både sällskap och vid liv till dess hjälp kom efter 12 regniga timmar.”

Läs också om Årets narkotikasökhund, Jeff.