Hund tros ha dött av parvo i Skåne

6 oktober, 2012, 20:57

En hund tros ha dött av parvovirus i Skåne, och ytterligare en misstänks vara smittad. Det var efter en utställning i Veberöd förra helgen som man upptäckte att en hund hade viruset, och minst en till kan vara smittad. Det är dock oklart var smittan kommer ifrån.

Parvovirus kan drabba hundar i alla åldrar, och även symptomfria hundar kan vara smittade och därmed sprida viruset vidare. Viruset sprids via avföring, och kan ”leva” kvar länge både inomhus och utomhus.

Symptomen för parvovirus är hög feber (40-41°C), kräkningar och diarré. Det är viktigt med snabb veterinärvård, då hunden snabbt kan försämras och avlida. Många äldre hundar kan ha parvo utan att visa symptom.

Vaccinerade hundar har ett bra skydd. Enligt Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, ska valpar ska vaccineras vid 12 veckors ålder, sedan vid ettårsvaccinationen och därefter ska vuxna hundar vaccineras med en intervall på 2-3 år.

Vid ett högt smittotryck kan valpar vaccineras även vid 6 veckors ålder. Det är bäst att rådgöra med veterinär om detta bör göras eller inte.