Hur få valpen att sluta dra i byxbenet?

7 augusti, 2012, 11:30

Fråga till hundpsykologen:

Vi har en fransk bulldoggvalp som har svårt att sluta nafsa en av familjemedlemmarna i byxbenen, han har börjat låta valpen göra det och sedan har valpen blivit fixerad vid beteendet. När jag är i närheten slutar han nafsa på honom när jag säger till men är vi andra inte där och säger till så nafsar han hela tiden. Personen han nafsar på säger också till men valpen kommer tillbaka gång på gång när han rör benen och det tar inte slut. Han nafsar inte på oss andra längre.

Har du något knep för honom själv att ta till för att få stopp på fixeringen? Han har försökt att stå stilla naturligtvis men det hjälper inte heller.

Svar från Doggsons hundpsykolog, Malin Cedergren:

Hej!

Mitt absolut bästa tips är att plocka fram klicker och godis och träna med er lilla fralla eller om ni aldrig har tränat med klicker tidigare, så stick iväg till närmsta djuraffär och införskaffa en! Det finns två olika varianter – boxklicker, som låter ganska högt och passar bäst utomhus och i-klick (med en knapp) som låter lite tystare och passar bäst inomhus. Det ni måste göra allra först – innan ni kan börja träna själva problemet – är att ”ladda” klickern, för just nu betyder inte klickljudet något för er valp.

Förbered riktigt gott godis (köttbullar, korv, ost, etc) i små, små, små bitar och sätt dig (eller ställ dig) sedan med din valp, tryck på klickern, ge en godisbit, tryck på klickern, ge en godisbit och upprepa så många gånger det behövs för att valpen ska reagera på ljudet med förväntan att få en belöning. Tänk på att inte hålla klickern för nära valpens öra, utan gärna bakom din rygg.

Det du ska göra nu är att först och främst fundera på vad ni skulle vilja att valpen gjorde istället för att bita i byxbenen. Eller se till att något annat beteende blir förstärkt – t ex att ha alla fyra tassarna i marken och ha munnen stängd kan vara bra. Det ni gör då är helt enkelt att ni klickar och belönar INNAN valpen öppnar munnen och försöker bita i byxbenen – t ex när valpen är på väg mot er. Sätt upp träningssituationer och träna inte när valpen redan har börjat bita, utan ligg steget före och förekom hellre än att låta er förekommas. Låter det här väldigt abstrakt och konstigt, så titta gärna träningsvideon från Emily Larlham (Kikopup) och se hur det kan gå till. Hon tar inte upp exemplet med att just bita i byxbenet, men det hon gör går att applicera på även det beteendet.

Se Emily Larlhams (Kikopup) exempel här: http://www.youtube.com/watch?v=c77–cCHPyU

Med andra ord: fya inte och banna valpen, utan avled och visa på en leksak eller ett tuggben, som han får lov att tugga på och se till att träna och därmed avdramatisera problemet och framförallt visa på ett alternativt beteende!

Lycka till!

Malin Cedergren, hundpsykolog, Björkhaga Hundskola.

Vill du också ställa en fråga till Malin? Det kan du göra här.