Livsviktigt träna in ”förbud”

13 april, 2012, 13:06

Det finns tyvärr illvilliga personer som placerar ut skadliga föremål för hundar och andra djur att äta. Med tanke på den senaste händelsen i Malmö där en hund nästan åt upp en korvbit med häftklammer i vill vi puffa för hur viktigt det är att lära hunden ”förbud”.

Det kan förstås också vara föremål som inte har lagts ut medvetet, men som ändå kan skada våra hundar. Särskilt nu när grillningssäsongen snart är i full gång kan det till exempel glömmas kotlettben och annat farligt för små hundmagar.

Tänk därför på att det är livsviktigt att lära din hund att släppa sådant som den hittar i det fria, eller inte får ta hemma.

Så här lär du hunden ”förbud”:
  1. Sätt hunden framför dig på köksgolvet, eller var du vill träna detta.
  2. Sätt dig nära hunden och placera en bit godis/korv framför den.
  3. Lägg din hand över godiset och låt hunden nosa på din hand.
  4. Om hunden försöker komma åt godiset säger du ditt förbudsord, exempelvis ”nej”.
  5. Testa att lyfta handen från godiset och samtidigt lyfta upp hundens haka försiktigt, utan att hålla fast, och stanna med handen. OBS! Knuffa inte undan hunden, den ska inte skrämmas eller vilja kampa. Om hunden försöker ta godiset, kupa handen över biten och säg ”nej” lugnt och tydligt. Om hunden råkar ta godiset, försök plocka ut det ur hundens mun, lugnt och bestämt.
  6. Om hunden visar minsta tecken på att hejda sig, var snabb och säg ”varsågod” och låt den få godiset. Ge mycket beröm!
  7. Upprepa regelbundet (i mindre portioner) tills hunden har förstått.
  8. Tänk på att belöna mycket vid minsta tendens till att hunden hejdar sig. Då ska den ha massor med beröm och godis!
  9. Ge särskilt mycket belöning och ersättningsgodis om hunden haft godiset i munnen men spottar ut det när du säger nej!

När hunden visar att den förstår detta i hemmet, gå ut och träna i andra miljöer. Tänk på att variera godbitarna, och att de ska vara riktigt goda, inte bara det gamla vanliga, utan gärna korv, ost och annat som är extra gott.

Övningens källa: ”Vardagslydnad” av Yrsa Franzén-Görnerup, Hand med hund i Staffanstorp.