Doggson testar ny giftfri leksak

5 mars, 2012, 10:40

Doggsons testpatrull. Foto. Susanne Eneroth

Doggsons testpatrull, havanaiserna Jinnie och Tova, samt cockerspanielvalpen Snöret, har testat en ny hundleksak, Zogoflex Twiz, som kan både aktivera inomhus och användas som kastleksak utomhus.

Zogoflex är ett nytt hundleksakssortiment från USA. Leksakerna är delvis tillverkade av återvunnet material och ska vara helt giftfria. Det finns några olika modeller, bland annat för aktivering, kamp och någon tuggvariant. Några av modellerna finns också i olika storlekar, medan någon bara finns i en storlek.

Zogoflex Twiz. Foto: Susanne Eneroth

Zogoflex Twiz är en lite större modell, som det går att stoppa godis i, och som också är specialgjord för att kasta. Twiz har långa ”ben” och ett slags ”huvud”, och i huvudet stoppar man godis, flätar ihop benen och låter hunden jobba. Se bilden.

Testpatrullen hade lite delade uppfattningar om hur den bäst skulle användas, men resultatet visar att den första hand verkar passa för aktivering när det gäller de mindre havanaiserna, men att den också fungerade bra som kastleksak till den något större cockerspanieln.

Snöret springer gärna och hämtar Twiz. Foto: Susanne Eneroth

Givetvis fungerar Twiz också bra att kasta till småhundar, men eftersom den är ganska tung, tyckte havanaiserna att den var lite svår att bära tillbaka. Då hjälpte gärna Snöret till.

När man kastar Twiz studsar den lite ojämnt hit och dit, vilket gör den extra rolig att jaga, och förstås svår att få tag på. Med andra ord en bra leksak för pigga hundar som behöver tröttas ut.

Materialet känns väldigt hållbart och kraftigt, och är därför säkert en bra leksak för valpar, som ju gärna tuggar på saker. Men som alltid när det gäller valpar – ha under uppsikt.

Tova kollar in leksaken. Snöret väntar på sin tur. Foto: Susanne Eneroth

Ett annat plus är att den inte luktar, som många hundleksaker kan göra i början.

I sin helhet är det en väldigt bastant och tålig leksak, som säkert ger många roliga stunder för hunden, både som aktiveringsleksak och i lek tillsammans med matte eller husse.

Det enda som vi vill påtala är att när benen är sammanflätade kan det bli en viss rekyl när man lossar dem från varandra. Det fick vår ena testhund erfara när hon fick den på hakan. För en större hund är det nog inga problem.

Vi har också precis fått veta att Twiz även ska komma i en mindre variant, så då passar den säkert även utmärkt till de små raserna.

Testad av Doggsons testpatrull Jinnie, Tova och Snöret.