Ny träningshall för hundsport i Skåne

17 januari, 2012, 11:44

Hässleholms Hundcenter.

I lördags invigdes Hässleholms Hundcenters inomhushall med klipp av band och inofficiell agilitytävling. Det var full rulle i hallen hela dagen, som först inleddes med snittar och cider, invigningstal av grundaren Jonas Erlandsson, och sedan agilitytävling med över 200 starter.

Jonas Erlandsson. Foto: Susanne Eneroth

Jonas Erlandsson höll invigningstal. Foto: Susanne Eneroth

Jonas berättar att hallen i första hand kommit till eftersom han är bekväm av sig.

-    Jag har funderat på det i många år. Dels så finns det inte så många hallar och sen eftersom jag är ganska lat och bekväm av naturen så vill jag själv ha nära till bra träningsanläggning där jag slipper frysa, bli blöt och smutsig, säger Jonas.

Och eftersom han ska bo i en anslutande lägenhet, så kommer han nog ha närmre till träningshallen än han kunnat drömma om.

Jonas har länge funderat på hur han skulle kunna gå till väga för att få en träningshall för hundsport, men olika alternativ, som till exempel att hyra en industrihall, har varit för dyra eller inte gått att genomföra. Så fick han nys om en gammal ljusfabrik i Hörlinge, utanför Hässleholm, i november förra året och slog till direkt.

Hallen invigdes med bandklippning. Foto: Susanne Eneroth

Hallen invigdes med bandklippning. Foto: Susanne Eneroth

Efter kontraktskrivningen den 28 december har allt gått fort. På bara två veckor har det röjts i ljusfabriken, som var full av skrot, skaffats fram ett bra underlag, flyttats in hinder och arrangerats både invigning och tävling.

-    Jag har fått slita hårt för att allt ska hinna bli klart. Tack och lov har jag många härliga kompisar som ställt upp och hjälpt mig, annars skulle jag nog inte ha klarat det, säger Jonas.

Tanken är att vem som helst ska kunna boka hallen, inte bara för agility, utan även för till exempel lydnad, rallylydnad och freestyle. Redan nu är hallen bokad för både privat träning och kurser.

Det bjöds på snittar och cider. Foto: Susanne Eneroth

Det bjöds på snittar och cider. Foto: Susanne Eneroth

-    Det var nog inget jag räknat med från början, men hittills är det faktiskt fler som bokat hallen för att träna lydnad än för att träna agility. De som testat är mycket nöjda med underlaget för lydnad. Jag skulle tycka det var roligt om det kom hit lite folk för att träna rallylydnad och freestyle också. Jag kommer att införskaffa skyltar till rally och speglar till lydnadsträning så fort jag bara hinner.

Kommer du att arrangera tävlingar, både inofficiella och officiella? I vilka grenar i så fall?
-    Inofficiella agilitytävlingar kommer vi nog ha en hel del. Det är något jag behärskar och tycker är otroligt kul. Att det kommer 100 ekipage till invigningstävlingen visar ju också att det finns ett stort sug efter att tävla vintertid. Jag hoppas att det finns folk som vill arrangera träningstävlingar i lydnad och rallylydnad, men det är inget jag själv behärskar så bra så då behöver jag hjälp. Hallen är nog för liten för att anordna officiella agilitylopp, men officiella rallylydnadstävligar duger den till. Vad det finns för krav för lydnad vet jag faktiskt inte. Om satsningen på hallen slår väl ut så finns det utrymme på tomten att bygga ut den så att man även kan anordna officiella agilitytävlingar, säger Jonas.

Många kom till invigningen. Foto: Susanne Eneroth

Många kom till invigningen. Foto: Susanne Eneroth

Tror du att inomhusträningsmöjligheter för hundaktiva har betydelse för hundsporten?
-    Jag tror det har väldigt stor betydelse agilityn i Sverige. Dels så tror jag att det kan locka fler till att börja eftersom man kan ha kursverksamhet året om, sen tror jag det är oerhört centralt för eliten att det finns bra träningsmöjligheter under vinterhalvåret. Finland som är världens mest framgångsrika nation inom agility har massor med inomhushallar sen många år tillbaka och det har gett en stor boost åt hela sporten där. Nu börjar det ploppa upp hallar lite var stans även i Sverige även om de flesta är för små för att hålla officiella agilitytävlingar, säger Jonas.