Hundar blir också allergiska

2 november, 2011, 11:23

Hundar kan också få allergi

Fakta - matallergi hos hundar

Vissa raser är mer benägna att utveckla matallergier, dessa är: Boxer, Cocker Spaniel, Springer Spaniel, Collie, Dalmatiner, Schäfer, Lhasa Apso, Dvärgschnauzer, Retriever, Shar Pei, Soft coated Wheaten Terrier, Tax och West highland white terrier.

De födoämnen som hundar är mest allergiska mot är: nötkött, mejeriprodukter och vete.

De födoämnen som hundar är minst allergiska mot är: fisk och kanin.

Vanliga symptom på allergi hos hundar är: torr, kliande hud, överdrivet kliande och slickande i pälsen, pälslösa fläckar, öroninfektioner, hudinfektioner, diarré och kräkningar.

Utskriftsversion

Kliar sig din hund mycket? Har den ofta infektioner eller dålig pälskvalité? Då kan den vara allergisk mot något i sin mat. Matallergier hos hundar är ett ökande problem.

Matallergi skiljer sig från matintolerans. Matintolerans handlar om dålig matsmältning, som till exempel laktosintolerans. Människor och hundar som har laktosintolerans saknar eller har låg nivå av ett enzym i magen som kallas lactas, och som har till uppgift att bryta ner laktos.

Allergi är däremot en överreaktion i immunsystemet mot ett protein, och när det gäller matallergi hos hundar, finns det proteinet i hundens mat eller godis. Protein finns i det mesta som din hund äter, inte bara i kött utan proteiner kan även finnas i sädesslag och i grönsaker, vilket protein som helst har potential att orsaka allergi.

Precis som ditt eget matsmältningssystem, ska din hunds matsmältningssystem (mun, mage och tarmar) skydda den från potentiella allergener. Ungefär 70 procent at kroppens immunsystem finns i matsmältningssystemet. När din hund äter, är det meningen att en stor del av maten och dess proteiner ska smälta. Enzymer och magsyra arbetar tillsammans i magen och bryter ner proteinstrukturer till mindre strukturer. Om inte magen, enzymerna och magsyran, gjort sitt jobb tillräckligt bra så hamnar osmälta proteiner i tarmsystemet, vilket innebär att tarmen får problem och hunden får allergisymptom.

När allt funkar

Matsmältningskanalens förmåga att förebygga att hela proteiner hamnar i tarmen är beroende av att mag- och tarmslemhinnan är frisk. Den består av strukturella komponenter och komponenter för immunsystemet. De strukturella komponenterna ser till att inte kroppen tar upp för stora proteiner. Komponenterna för immunsystemet har som uppgift att upptäcka eventuella skadliga ämnen i mag- och tarmsystemet. En frisk mag- och tarmslemhinna är beroende av en normal struktur och funktion av så kallade enterocyter (specialiserade tarmceller), effektiv smältning av protein samt närvaron av hundens immunceller, så kallade IgA celler, i mag- och tarmsystemet.

IgA celler är en typ av immunceller som utsöndras i tarmen. Vissa IgA celler flyter fritt, medan andra sitter i tarmväggen för att förhindra att hela proteiner kommer i kontakt med enterocyter. Ju mer effektiv matsmältningen av proteiner är, det vill säga att de är små när de kommer ner i tarmen, desto bättre är det för IgA-cellerna. Om proteinerna är för stora kan de inte passera IgA-cellerna och därför inte tas upp i kroppen som näringsämnen.

När immunsystemet inte fungerar

En dåligt fungerande, eller skadad, enterocyt kan släppa in hela proteiner i kroppen. När det händer reagerar alltså kroppen med en allergisk reaction. För varje gång hunden äter ämnet vars proteiner inte bryts ned ordentligt blir immunsystemets reaktion, den allergiska reaktionen, större. Och kan alltså resultera i olika typer av allergiska symptom, som till exempel diarré, kliande hud etc.

Att isolera problemet

Det första som man bör göra är att kontakta en veterinär för att fastställa att hundens symptom verkligen beror på matallergi. Om så är fallet, kommer förmodligen veterinären att rekommendera en eliminerings diet – mat som har en annan proteinkälla, och eventuellt också annan kolhydratkälla (vete) än det som hunden ätit tidigare. Om hunden inte får en allergisk reaktion av det nya fodret kan man förutsätta att den tål det nya proteinet.

Veterinären kan också föreslå att man provar en så kallad hypoallergenisk diet. Ett hypoallergeniskt foder innehåller protein som redan är nedbrutet till mindre delar och därför lättare för hunden att absorbera, och kan därmed motverka en allergisk reaktion.

Lamm och ris har tidigare ansetts vara “hypoallergeniska”, men det var när de flesta hundfoder i huvudsak innehöll kyckling eller nötkött, och majs eller vete. Därför var det bra att testa lamm och ris eftersom de flesta hundar aldrig ätit det. Nu för tiden däremot, visar många hundar även allergi mot lamm och ris dieter. Detta eftersom allergi kan utvecklas mot alla typer av mat. Om din hund är allergisk mot lamm, och/eller ris, kan det vara bra att testa foder som innehåller fisk och havre, eller viltkött och sötpotatis.

Under tiden som din hund äter specialdieten, är det väldigt viktigt att den inte får någonting annat. Alltså inget hundgodis, inga ben, inga kakor eller annan människomat. Utan bara det foder, eller den mat som veterinären rekommenderat, eller om du själv testar uteslutnings diet. Detta är viktigt eftersom du inte med säkerhet kan veta vad det är hunden reagerar mot. Det kan ju vara så att din hund är allergisk mot något annat som du ger den, typ hundgodis. När du väl hittat ett foder som hunden verkar tåla, kan du sakta men säkert börjar introducera andra typer av födoämnen, ett i taget. Om din hund reagerar på det nya, då är det med stor sannolikhet det som den är allergisk mot.

Förebygga matallergi hos hund

Finns det någonting vi som hundägare kan göra för att undvika att hunden utvecklar matallergi? Det är en av de svåraste frågorna när det gäller hundmat idag. Vi vet fortfarande inte med total säkerhet vad det är som orsakar allergier och vi vet därför inte heller hur vi ska förebygga dem. Men det finns saker som du kan göra, som eventuellt kan hjälpa din hund att bättre stå emot eventuella allergier.

  1. Håll hundens magslemhinna så frisk som möjligt. Det gör du genom att se till att, särskilt valpar, får i sig bra näringsämnen och får bra hälsovård.
  2. Försök undvika att hunden får mag- och tarmkatarr.
Se upp med mag- och tarmkatarr

Det finns teorier om att tidig magkatarr eller allvarlig magkatarr, särskilt hos valpar eller unga hundar, kan orsaka att en vuxen hund får utvecklar allergier. Att förebygga magkatarr kan, i teorin, vara enkelt – låt helt enkelt inte hunden äta annat än hundmat och hundgodis. I verkligheten är förstås detta ganska svårt. Hundar äter allt möjligt, vissa saker är ofarliga, som till exempel jord, gräs, bark, vilda bär, och ibland lite ko- eller hästbajs. Medan andra kan vara ganska farliga, som till exempel skräp, sopor eller döda djur. Det kan vara väldigt svårt att se till att hunden inte får i sig något den inte borde, särskilt i unga år.

Om du misstänker att hunden rotat i soporna eller ätit något som skulle kunna orsaka magproblem, kan det vara en god idé att ge den en diet med lågt protein, som till exempel kokt vitt ris eller potatis. Detta kan man göra tills magproblemen är över eller efter att ha rådfrågat en veterinär. Om hunden har diarré i mer än 72 timmar utan att den verkar bli bättre eller om diarrén verkar extra allvarlig bör du kontakta en veterinär. Tänk bara på att inte försöka stoppa diarrén på egen hand, eftersom diarré är ett sätt för kroppen att göra sig av med något som är dåligt för den.

Främja en god matsmältning av protein

I normalfallet borde en hund inte ha några problem med att smälta protein. Om du ger hunden hemlagad eller rå diet, kan det vara en god idé att mala ner proteinet med hjälp av en mixer för att främja matsmältningen. Ger du din hund torrfoder behöver du inte mala ner fodret eftersom det redan är gjort innan det görs till foder.

Välj ett foder som bara har en eller två proteinkällor. Det ger dig fler valmöjligheter i det fall din hund skulle utveckla allergi längre fram. Om du skulle välja ett foder med, till exempel, fem olika proteinsorter och din hund utvecklar allergi mot fodret, så måste du hitta ett foder som inte innehåller någon av dessa proteinkällor.

Att förebygga matallergier hos hundar som är särskilt känsliga kan vara omöjligt. Vissa raser är mer benägna att utveckla allergier (se faktaruta). Eftersom fallenheten att utveckla allergi kan vara genetiskt, bör man inte avla på hundar som har utvecklat en allergi.

Utskriftsversion