Rallymix – den nya hundsporten

19 oktober, 2011, 10:30

Rallymix. Foto: Susanne Eneroth

Fakta RallyMix

Läs mer om RallyMix

Rallymix är en ny hundsport som vid första anblicken liknar rallylydnad. Man har skyltar och man går en bana med start- och målskylt, precis som i rallylydnaden. Man får berömma med rösten under hela banan och en del skyltar ser nästan ut som rallylydnadens. Men sedan skiljer det sig åt en del.

Skyltarna består av trick och rörelser som hund och förare ska göra tillsammans, och är lite av en blandning mellan lydnad, aktivering, rallylydnad, freestyle och agility. Allt ska utföras med samma positiva känsla som finns i rallylydnaden. Belöning med rösten är tillåtet under hela banan, men det som är unikt för rallymixen är att det finns särskilda belöningsskyltar, som kan dyka upp lite här och var i banan. Sedan är även målskylten en belöningsskylt, så att man inte glömmer att belöna när man gått i mål.

Malin Cedergren på Björkhaga hundskola är utbildad rallymixinstruktör och godkänd domare för rallymixtävlingar, och håller kurser i rallymix, både grund och fortsättning. Hon berättar att sporten har funnits i ungefär ett år och att den utvecklats av Natasja och Malvina Ravenklint.

Det finns sex klasser att tävla i, med början i träningsklass och sedan till slut en elitklass.
- Det hålls redan tävlingar, men det är en inofficiell sport och det kommer nog att fortsätta så, då grundarna inte vill att den ska ändras på något sätt, säger Malin.

Precis som i rallylydnaden går man alltså en bana med skyltar som beskriver olika rörelser och trick som man ska göra vid varje skylt. Man tar sig mellan skyltarna på det sätt som bestäms enligt senaste skylten. Det kan vara att hunden ska gå på vänster sida, höger sida eller mellan benen på föraren.
- Om det finns en liten rosa fågel i ena hörnet på skylten så får man välja mellan de tre olika transportsätten, säger Malin.

Extra speciellt med rallymixen är att det, som sagt, finns särskilda belöningsskyltar. Det innebär att man helt enkelt belönar sin hund vid just den skylten utan att den först ska utföra något trick. Man kan antingen få en skylt som säger att man får välja belöning, och då väljer man mellan tre olika sätt; godis, lek, mys eller röstberöm. Skylten kan också säga att man måste belöna på ett av de fyra sätten.

Gunn och Tufzie. Foto: Susanne EnerothGunn Svensson, som tränat rallymix med sin blandrashund Tufzie ett litet tag, tycker att belöningsskyltarna är extra nyttiga.
- Ja, och det borde finnas liknande skyltar i andra sporter där man tränar djur. Det är så lätt man glömmer belöna. Se till exempel på hästsporten, där får hästen möjligtvis en klapp om den varit duktig, men det är inte alltid, och det tycker jag är synd, säger Gunn.

Rallymix - "Dörren". Foto: Susanne Eneroth

Många skyltar är också direkt förknippade med vardagssituationer, som till exempel ”Dörren”. Här ska föraren låtsas öppna en dörr medan hunden är kvar vid förarens sida och ge ögonkontakt. Därefter ska föraren gå tre steg framåt med hunden bakom sig. Att lära hunden vänta medan man öppnar dörren hemma och sedan gå lugnt ut är ju bra för alla hundar att kunna, Maria och Jack. Foto: Susanne Eneroth särskilt ur säkerhetssynpunkt.
- Skyltarna bygger mycket på vardagslydnad, så det har jag nytta av, och kontakten har blivit mycket bättre sedan vi började träna, säger Maria Olsson, som tränar rallymix med staffordshire bullterriern Jack.

Maria berättar också att hon testat att träna vanlig lydnad, spår och agility med Jack.
- Han tyckte lydnaden var urtråkig, och spår funkade inte alls, och i agilityn bara kraschade han hindrena. Men det här tycker han är jätteroligt. Jag har aldrig sett honom så på ”g” förut, säger hon.

Pernilla och Maggie. Foto: Susanne EnerothEn annan kursare är Pernilla Ouis med airdaleterriern Maggie. De har gått två kurser i rallymix. Pernilla tycker att den vanliga lydnaden är för militärisk och tråkig, så hon valde att prova på rallymix istället, och det som hon tycker är mest positivt är att man får prata och berömma.
- Maggie har lite svårt att koncentrera sig, så det är jättekul att se att hon faktiskt kan lära sig att göra saker. Det har gjort att både mitt och hennes självförtroende har växt, säger Pernilla.

Hon tycker också att Maggie fungerar bättre i vardagen sedan de började träna, särskilt eftersom Maggie har lite svårt för andra hundar.
- Hon har blivit mycket lugnare med hundarna hon känner på kursen, så det är bra social träning för henne också.

Petra och Bes. Foto: Susanne Eneroth

Petra Andersson och samojedhunden Bes har precis börjat med rallymix. Petra märkte snabbt att Bes tyckte det var kul, speciellt när hon får göra snurr och spinn, det vill säga snurra runt både åt vänster och åt höger. De tränar i stort sett varje dag och Petra har redan efter fyra kurstillfällen märkt skillnad på Bes, särskilt på promenaderna.
- Ja, promenaderna blir roligare, hon vaknar till lite, det är ju som om vi leker, och så får hon göra något för att få godis. Och kontakten blir förstås bättre, säger Petra.

Rallymix - Miniskyltar. Foto: Susanne Eneroth

Om man går kurs i rallymix får man också så kallade miniskyltar. Det är små kort som föreställer varje skylt som kan finnas i en bana, så att man enkelt kan ta med sig och träna på promenaderna.
- Jag brukar ha med mig miniskyltarna som vi fått på kursen och tränar mellan lyktstolparna när vi är på promenad, säger Maria Olsson.

Mer om rallymix: läs vidare här.