Thobias Sjöberg om Agility-VM

4 oktober, 2011, 22:25

Thobias Sjöberg och Edit går in och tävlar i Small, istället för Åsa Söderman, för Sverige på Agility-VM till helgen (7-9 oktober, 2011). Doggson har ställt några korta frågor till honom och de andra i landslaget, bland annat om vilka förväntningarna är inför mästerskapet.

Thobias Sjöberg och Edit

Thobias Sjöberg och Edit

Berätta lite kort om dig själv och din hund:
Jag heter Thobias Sjöberg och min hund som jag tävlar heter Edit. Vi älskar att träna o tävla agility. Sedan har vi 2 hundar till, en Dvärgpudel och en Jack Russell

Om mig:
Pratglad snäll, ärlig och rättvis.

Gillar:
Hillevi, Edit, växter/blommor, väldigt filmintresserad. Något inte många vet är att det är Hillevi (min sambo) som gjort all grundträning med Edit från det att vi hämtade henne tills hon blev 1,5 år. Än idag om vi skall träna in nya saker är det Hillevi som kommer på träningsmetoder och visar mig hur jag skall gör. Varför hon inte tävlar istället? Hon gillar hitta på nya metoder och implementera dom i agilityträningen och gillar inte att tävla. Jag hatar att hitta på nya metoder jag vill ”bara” veta vad och hur jag skall träna sedan gör jag det hårt och målmedvetet och jag ÄLSKAR att tävla. Vi kompletterar varandra perfekt!

Vem är du?
Thobias och är 42 år. Jag bor utanför Alingsås i ett litet hus med mina 3 hundar, 2 katter, lite agilityhinder och Hillevi.

Vad har du för hund?
Dvärgpudel som är 5,5 år.

Vad jobbar du med?
Vaktmästare på Nolhagaskolan (6-9) i Alingsås

Var bor du?
Alingsås

Vilken klubb tävlar du för?
Alingsås BHK

Hur länge har du tränat och tävlat agility?
Tävlat i 3 år och tränat i 4 år

Hur ofta tränar ni?
Det beror på var i säsongen, inför stora tävlingar som SM och nu VM blir det ag-träning ca 3-4 ggr/vecka och sedan annan träning dom ”andra” dagarna. Alltså blir det träning alla dagar i veckan och detta börjar 3-5veckor innan.
Övrig tävlingssäsong blir det 1-2 ggr i veckan ren ag-träning plus tävling, sedan som vanligt annan träning några dagar till i veckan och kvar blir vila 2-3ggr/vecka. Lågsäsong blir det ag-träning ca 1 gång i veckan. Och nu äntligen till det bästa, december är helt träningsfri, yippie!! Då är det bara härliga långa promenader med lek o bus i snön, Edit älskar snö…

Vad har du för förväntningar inför Agility-VM?
Det är första gången och jag vet inte alls vad jag har att vänta mig. Jag vet att landslagsledningen kommer att ge mig mkt hjälp och stöd under mitt första VM. Finns oxå några gamla ”rävar” med som har grym erfarenhet av stora mästerskap. Jag hoppas att lära mig mkt av dom. Bortsett från det förväntar jag mig givetvis en tävling utöver det vanliga som kommer bli grymt rolig att få vara med på och givetvis mkt hedrad att få representera Sverige på VM.

Vad tror du om de svenska deltagarnas chanser till medalj i år?
Svårt att säga jag känner inte till dom internationella ekipage så värst bra men har hört att det finns några som är grymma så det kommer bli riktigt spännande för jag VET att vi har några riktigt grymma i vår trupp också.

Har du tränat, eller tänker du träna, något särskilt inför VM?
Lite ”öppnare” (mer fart, snabbare kombinationer) banor än vi har här i Sverige och även bordet som är ett hinder som jag aldrig har tävlat på då det inte förekommer i Sverige. Det finns även här men används aldrig så det har vi special tränat lite.

Laddar på något särskilt sätt inför VM?
Att vara positiv och försöka hitta en känsla av att allt (jobb, bil, tvätt, träning, glömma saker, slå sig mm) är superkul. Alltså hitta en goooo känsla vilket är det allra, allra viktigaste. Träna som en vettvilling kan vem som helst göra.

Laddar du på något särskilt sätt inför varje lopp?
Jag promenerar lite och jag ”pratar” med Edit försöker få oss att bli ett :-) .