Viktigt att vårda hundens tänder

5 augusti, 2011, 12:38

Viktigt att vårda hundens tänder

En välkänd myt om hundars munnar är att de är renare än människors. Det kanske ligger en viss sanning i det, men när det gäller hundars tänder behöver de vårdas precis som våra.

De flesta av oss går regelbundet till tandläkaren eller tandhygienisten för kontroller, men det är lätt att glömma bort våra husdjurs tänder. Det är lika viktigt att hålla våra hundars tandkött och tänder i fin kondition.

Att borsta tänderna några gånger i veckan är bra för att ta bort tandsten samt förebygga tandsjukdomar och tandlossning. Genom att hålla din hunds tänder rena får du också en friskare hund som kan tugga sin mat ordentligt och, så klart, som har en trevligare andedräkt.

Vänj din hund, helst redan när den är valp, vid att du tittar och pillar på tänderna. Till att börja med kan du använda en fingertandborste, en slags tygbit man sätter på fingret som man gnuggar mot tänderna. När du känner att hunden är van vid detta kan du börja använda en tandborste. Det finns olika typer av tandborstar, men ett tips är att använda en liten tandborste, så kommer man åt lite bättre.

Man kan använda särskilda hundtandborstar eller en som är till människor, som till exempel apotekets Tepe, bara den kommer åt ordentligt. Det finns en typ av hundtandborste som borstar både på insidan och på utsidan samtidigt. Det finns till och med elektriska tandborstar för hundar.

Det är inte alltid det räcker att borsta bort tandsten, utan ibland kan man även behöva skrapa med en tandskrapa för tandsten. Ta det försiktigt bara, så att du inte skadar hundens tandkött. Om hunden inte tycker om att få tänderna skrapade kan det vara en god idé att låta någon annan göra just den biten. Ibland kan man behöva söva en hund för att kunna ta bort tandsten.

Det finns också olika varianter av tandkräm för hundar, bland annat med leversmak, som förhoppningsvis gör att hunden tycker det är gott att få tänderna borstade. Det finns också tandkrämer som är mer effektiva än andra, dessa innehåller enzymer eller klorhexidin, vilket innebär att de är antibakteriella och antiseptiska. Olika typer av tandkrämer finns att köpa antingen i din vanliga djurbutik eller hos en veterinär.

Tuggleksaker och tuggben kan förstås också hjälpa till att hålla tandsten borta. Det finns även andra produkter som är speciellt framtagna för att ge hunden bättre tandhälsa. Som till exempel speciella ”sticks” som finns i olika varianter. En del finns att köpa hos veterinär och andra finns i din vanliga matbutik.

En del menar att torrfoder hjälper till att hålla hundens tänder friska, men studier visar att så inte är fallet, istället kan hundfoder istället missfärga tänderna.

Det finns särskilda hundfoder som är framtagna just för att förbättra tandhälsan, hur effektiva dessa är finns det ingen uppgift på i nuläget.

Bitar av rått eller kokt kött kan också hjälpa till att hålla tandsten borta. Men man måste vara noga med vilken typ av kött man ger, hundar ska till exempel inte äta rått fläskkött eller rå lax, eftersom det kan innehålla bakterier som är farliga för hunden.

Borstar du tänderna på din hund regelbundet? Dela med dig av dina erfarenheter. Lämna gärna en kommentar här nedanför.

Utskriftsversion