Hundar kan också drunkna

3 augusti, 2011, 10:59

Även hundar kan drunkna

I stort sett alla hundar simmar bra, men om hunden hamnar i vatten där det är svårt för den att ta sig upp, kan även en hund drunkna. Till exempel om hunden hamnar i en pool med höga kanter där den inte kan ta sig upp. På vintern är isvakar särskilt farliga, eftersom de är svåra att ta sig upp ur samtidigt som hunden snabbt blir nedkyld.

Tänk på att en hund lätt ner vatten i lungorna om den blir panikslagen och trött i vattnet. Om din hund har råkat ut för ett drunkningstillbud finns det vissa saker du bör göra när du fått upp den på land:

  • Håll upp en liten hund i bakbenen så att eventuellt vatten i lungorna kommer ut. Är det en stor hund, lägg den på sidan med överkroppen högre än huvud och hals så att vatten kan rinna ut.
  • Se till att tungan inte täpper igen luftstrupen genom att dra försiktigt i den. Kontrollera med fingrarna så att inget finns i hundens mun, till exempel lera, gräs, sand eller något annat som kan lägga sig över luftstrupen.
  • Ge konstgjord andning om hunden inte andas.
  • Värm och torka av hunden.
  • Ring veterinär och kör till djursjukhus eller din veterinär så snart som möjligt efter att ovanstående punkter är genomförda.

Källa: agria.se