Nycklarna till effektiv klickerträning

14 juli, 2011, 17:10

Foto: iStockPhoto

Relaterat material

Bok: Click for joy av Melissa Alexander

Utskriftsversion
Alltfler tränar sina hundar med positiva träningsmetoder, vilket innebär att klickern blivit ett vanligt redskap vid hundträning. Det är ett bra hjälpmedel eftersom den, använd på ett korrekt sätt, ger tränaren möjlighet att direkt kommunicera till hunden att den gjort rätt. Något som ibland saknas vid andra träningsmetoder.

Tyvärr är det en del som inte använder klickern på rätt sätt, till exempel så kanske de missar att belöna efter varje klick, vilket innebär att resultatet inte blir särskilt bra. Då är det lätt att bli frustrerad och sluta träna, och värst av allt så kanske man berättar för andra att ”klickerträning bara är en gimmick, som inte funkar”.

Klickerträning är inte en gimmick. Det fungerar, men du måste göra det korrekt. Följande nycklar kommer att visa dig hemligheten med framgångsrik klickerträning.

Nyckel 1: använd en effektiv förstärkare

En del hundägare som inte tränat med godis eller mat som förstärkning säger att ”min hund är inte motiverad av mat”. Om din hund inte var motiverad av mat, vore den vara död. Din hund är kanske inte hungring eller så tycker den inte om det du erbjuder som godis, men det är inte detsamma som att inte vara motiverad av mat.

Om du alltid har mat framme till din hund, ändra till schemalagd utfodring. Varför skulle din hund arbeta för mat/godis om den kan äta när den vill?

Är din hund fortfarande inte motiverad? Granska din hunds midja, den kanske får för mycket mat. För en del hundar är inte ens det godaste godiset är gott om man är proppmätt. Dra ner lite på maten vid den vanliga utfodringen och använd resten som belöning. Träna också innan utfodring, så att din hund är hungrig.

Kom också ihåg, hunden bestämmer vad som är en effektiv förstärkning. Om hunden inte vill ha det du erbjuder, så är det inte en förstärkning. Du kanske vill använda torrfoder, men din hund kanske föredrar grillad kyckling, ja i så fall är det nog bäst att hunden får bestämma…

För att komma underfund med vad din hund gillar, bulla upp med lite olika belöningar. Presentera dem för hunden, två i taget, och se vilket den äter upp först. Genom uteslutandeprocessen kan du lista ut exakt vilken typ av mat eller godis din hund föredrar allra mest.

Det finns hundar som, tro det eller ej, tycker bäst om att få lite vatten sprutat i munnen, eller gillar gröna bönor bäst. De flesta hundar gillar dock godis med mycket lukt, som till exempel ost eller lever.

Nyckel 2: Använd förstärkaren korrekt

När du väl har en effektiv förstärkare, är nästa nickel till framgångsrik klickerträning att använda den rätt. En förstärkare ska komma efter beteendet, inte användas för att få fram det.

Om du tidigare använt godis för att locka fram ett beteende har godiset blivit en del av det beteendet. Det innebär att hunden inte kommer att utföra beteendet utan godiset, eftersom det är så den blivit tränad.

En del hundägare använder godis precis i början av inlärningen av ett nytt beteende. Om du väljer att göra det, ta bort godiset stegvis efter bara några repetitioner, locka till exempel med en tom hand. Ju fler repetitioner du gör med godis i handen, desto mer beroende blir hunden av att det ska finnas med varje gång.

Om möjligt, ha godiset någon annanstans än på dig, till exempel på en tallrik i närheten, och gå och hämta det efter varje klick. Arbeta med uppmärksamhet från början, så att hunden lär sig att fokusera på dig istället för på godiset. Om hunden stirrar på klickern eller godiset, klicka inte förrän den tittar på dig igen.

Nyckel 3: Använd klickern som en händelsemarkör, inte en belöningsmarkör

Den tredje nyckeln till framgångsrik klickerträning ligger i att använda klickern på rätt sätt. Timing är allt. Du ska klicka i exakt det ögonblick då din hund gör vad du vill – ungefär som att ta en bild av en händelse.

Många klickar för sent. Ifall din timing inte fungerar, kommer klickern att bli en godismarkör istället för en händelsemarkör. Den fungerar förvisso fortfarande som en påminnelse att fokusera på det positiva, men den uppfyller inte sitt syfte: att kommunicera till hunden vilka beteenden den får belöning för.

Timing – att kunna klicka vid exakt det ögonblick när hunden erbjuder det beteende du vill ha – är en mekanisk färdighet. Precis om alla andra mekaniska färdigheter, kräver den övning.

Låt en kompis släppa en boll och försök klicka precis när bollen studsar i golvet. Bollens studsljud ska höras samtidigt som klickerns ljud. Variera från vilken höjd bollen släpps på. Ju närmare golvet bollen släpps desto mer noggrann måste du vara i din observation av din väns beteende.

Vid inlärningen av ett nytt beteende kommer du att behöva klicka i olika steg. Till exempel, när du lär hunden sitt, klicka först rörelsen där hunden är på väg att sätta sig, precis innan rumpan rör golvet. Detta eftersom det är själva rörelsen mot sitt som du vill förstärka.

Senare i träningen väntar du med klicket med längre och längre mellanrum eftersom du vill att hunden ska förstå att den ska sitta kvar, inte bara dutta med rumpan i golvet.

I ett annat exempel, när man tränar inkallning, klicka när hunden vänder huvudet mot dig, som svar på ordet du vill använda för inkallning. Det är viktigt att klicka om hunden ”svarar” snabbt på ditt ord. Senare, när du vill få hunden att snabbt komma till dig, klicka när den springer emot dig, men bara när den verkligen springer snabbt. Därefter kan man även träna in att hunden ska sitta när den väl kommit på inkallning och då väntar man med klicket tills den sitter ner.

Precis som timing är en mekanisk färdighet, att lära sig bedöma när man ska klicka kommer med övning och observation.

Nyckel 4: Träna reaktioner

Den slutliga nyckeln till framgångsrik klickerträning är att lära sig dela upp beteenden i olika sektioner. När du har lärt dig det, och kan du bedöma hur snabbt du kan öka kriterierna, det vill säga öka svårighetsgraden i inlärningen av ett beteende, kommer träningen att bli väldigt effektiv.

Vi börjar ofta med enkla beteenden, som sitt, ligg, röra vid en target, inkallning och gå vid sidan om mig. Efter ett tag vill du förmodligen mer. Du kanske vill att hunden ska, på kommando, gå och hämta något, svänga snävt och komma tillbaka snabbt, sätta sig framför dig, hålla i saken tills den får ett kommando, och släppa den i dina händer.

För att träna in ett sådant beteende måste du lära dig bryta ner beteendet till mindre delar. Lär in de olika delarna separat, gå endast vidare om hunden utför beteendet korrekt.

Som vid exemplet i nyckel 3, där hunden lär sig sitta, kan du även behöva bryta ner ett beteende i flera olika delar.
När du väl lärt dig hur du ska dela upp inlärningen av ett beteende, kan du lära din hund i stort sett vad som helst. Och samtidigt ha roligt tillsammans.

Av Melissa Alexander
Översättning: Susanne Eneroth

Översatt med tillåtelse av artikelförfattaren Melissa Alexander, klickertränare och författare till boken ”Click for Joy”.