Giftfria alternativ mot fästingar

23 juni, 2011, 14:18

Foto: fasting.nu

Mer om fästingar

Läs mer om fästingar

Om man inte vill använda de fästingmedel som finns att köpa på marknaden kan man prova att göra sitt eget. Rosmarin, bärnsten, vitlök och citron, ja det finns många giftfria alternativ att testa mot fästingar.

Fästingar sägs ogilla doften av vissa kryddor samt vitlök, men tänk på att hundar inte ska äta vitlök, utan du kan ha med det i rosmarindekokten, se recept nedan.

Man kan också prova att sätta ett bärnstenshalsband på hunden. Tanken med ett sådant halsband är att det genom hundens egen rörelse ska gnidas mot pälsen och därmed skapa statisk elektricitet, vilket fästingen troligen inte gillar. Det verkar fungera bättre på vissa hundar än på andra, förmodligen beroende på vilken typ av päls hunden har. Logiskt sett bör halsbandet gnidas mer på en släthårig hund än på en hund med mycket päls där halsbandet lätt fastnar.

Det finns dock inget hundraprocentigt medel mot fästingar. För säkerhets skull bör du känna igenom hunden varje kväll under fästingsäsongen. Ju längre fästingen får sitta fast desto högre är risken att den överför en fästingsjukdom.

Även när man använder fästingmedel som Expot eller Frontline kan fästingarna sätta sig på hunden. Det är svårt att säga när fästingen dör, därför är det viktigt att plocka bort dem snabbt även om man använder dessa medel.

Recept på giftfritt fästingmedel

1 hel burk torkad rosmarin (dubbelt så mycket om du använder färsk rosmarin)
1 matsked vinäger (för att det ska hålla längre)
1 liter vatten

Koka upp vattnet och häll i Rosmarin.

Låt det svalna och häll i en sprejflaska.

Spreja hunden innan ni går ut, främst på ben, huvud, under hakan och under magen.

Tänk på att om du sprejar för ofta kan hunden få fukteksem. Håll koll på hundens hud.

Förvara dekokten i kylen. Den ska hålla i ett par veckor ungefär.

OBS! Hundar ska inte äta vitlök

Enligt veterinärer ska hundar inte äta vitlök. Vill du använda det som fästingmedel kan du ha med det i rosmarinreceptet.

Har du en egen huskur mot fästingar?
Dela med dig genom att kommentera artikeln här nedan.