Ta bättre bilder på din hund

11 maj, 2011, 11:35

Bearded Collies

Det kan ibland vara svårt att få till en bra bild på sin hund. Doggson tipsar om hur man kan göra för att lyckas bättre med kameran.

1. Börja långsamt

Tänk på att en kamera kan göra hunden väldigt nyfiken, börja därför med att vänja hunden vid kameran. Gör kameran tråkig helt enkelt. Ha kameran runt halsen samtidigt som du kelar eller leker med hunden. Upprepa några gånger tills du märker att hunden inte är intresserad av kameran.

2. Planera fotograferingen

Vad för typ av bild har du tänkt dig? Ska hunden sitta eller ligga kvar? Vill du ha en bild med rörelse eller när hunden gör ett trick, som att dansa eller hoppa?
Vill du att hunden ska vara mer stilla behöver du kanske lägga in en fotosession när du vet att hunden är lite lugnare. Kanske efter promenaden istället för innan, men så klart inte om den är alldeles utmattad efter den extra långa rundan. Det är lättare att få hunden att sitta eller ligga still om den inte är alltför pigg.
Vill du däremot fånga hunden i rörelse eller när den gör något trick, så behöver du kanske göra det när den är som piggast.
Du känner din hund bäst, men det är som sagt bra att fundera på vad du vill ha för bild och vad hundens energinivå behöver vara på för att få den perfekta bilden. Gör det innan du bestämmer dig för att fotografera så blir det lättare.

3. Välj en plats

Tänk på att hunden förmodligen känner sig mer bekväm i en miljö som den är van vid och har därför lättare att slappna av. Om du vill ha en fin utomhusmiljö som bakgrund är det en god idé att vänja hunden vid platsen innan. Gå gärna till platsen några gånger, låt hunden bekanta sig med omgivningen, träna något roligt trick eller aktivera på något annat sätt så att hunden blir avslappnad.
Det är heller inget fel att ta bilden hemma, antingen inomhus eller om man har en trädgård. Där känner sig ju hunden allra mest avslappnad.

4. Tänk på ljuset

Den bästa tiden för fotografering utomhus när det gäller ljus brukar vara mellan 10.00 och 14.00, lite beroende på årstid. Allra bäst ljus får man i skuggan där ljuset ofta är jämnare. Inomhus bör man tänka på att välja en plats med rikligt ljus. Om man använder blixt ska man tänka på att bilden ofta får ett väldigt skarpt ljus.

5. Naturligt eller planerat

Om du tänker ta en bild till julkortet så bestäm dig för om du vill ha en enkel eller en mer tillrättalagd bild. Tänker du klä ut din hund i jultomtekostym eller renhorn? Många hundar blir besvärade av kläder och andra attiraljer, så fundera på om det är rätt för just din hund. Man kan istället ha en julklapp eller julgran i bakgrunden. Eller ge hunden en rolig hundleksak av julmotiv att ha i munnen.

6. Fokusera

Om du har en kamera med speciell inställning för att ta foto i rörelse så är det förstås bra om du tänker fotografera hunden när den springer eller gör ett trick. Då kan du lättare undvika suddiga bilder.
Var försiktig med att använda blixt, dels kan hunden bli rädd och dels kan din hund få ”blixtögon”. Med blixtögon menas att hundens ögon blir gulgröna i bilden. Det är ganska svårt att korrigera i bildredigeringsprogram, även om det kan gå. Om du måste använda blixt är det bra att stå längre från hunden och zooma in med objektivet istället.

7. Posera eller inte?

Din hund kommer förmodligen se bäst ut på fotot om den befinner sig i sitt naturliga element. Kanske är det utsträckt på soffan eller stående i trädgården.
Vill du att hunden ska posera, så försök att välja en plats och ett sätt som passar just din hund. Även om den poserar så bör du alltid ha som målsättning att fånga hunden avslappnad och okonstlad.

8. På samma nivå som hunden

Det är bra att befinna sig på samma nivå som hunden så att det inte blir en massa bilder uppifrån. Om du inte känner för att kravla runt på magen, flytta upp hunden till din nivå. Den kan ligga på soffan, sitta i en fåtölj, eller på ett bord. Om du flyttar linsen lite nedanför din hunds ögon så får du den att se lite större ut.

9. Ta hjälp

Det bästa fotot får du om din hund tittar mot kameran. Något som kan vara svårt om du är ensam. Be någon stå bakom dig och locka på hunden. Fast inte så mycket att hunden går iväg förstås! Var bara försiktig med att låta medhjälparen vifta med favoritleksaken om den är så rolig att hunden får fnatt.

10. Tålamod

Till skillnad från människor är inte hundar tränade att le så snart någon riktar en kamera mot dem. Träna därför att ta bilder på hunden med 10 till 15 minuters intervaller. Så att när du väl ska ta den där viktiga bilden till julkortet eller inramningen inte är första gången hunden ser en kamera.

Viktigast av allt är att du håller dig lugn och att du har tålamod. Det blir förmodligen inga bra foton om du är frustrerad och irriterad på hunden.